Manchester Music Tour

Du har hört låtarna, sett grupperna, spelat skivorna… ingen kan väl ha undgått musiken från Manchester. Sedan många år tillbaka kan invånare och besökare i Manchester gå guidade turer genom staden för att lära sig mer om stadens fantastiska musikhistoria. Folk från hela världen vallfärdar hit för att besöka alla de platser som var betydelsefulla i Manchesters musikarv.

manchester2011-musiktur-8.jpg
The Smiths utanför Midland Hotel. 

Vi valde att boka en guidad tur med med Manchester Music Tour. Turen gick till fots genom centrala delarna av staden och vi besökte flera ikoniska byggnader och platser. Vi fick lära oss mer om de band och artister som satt Manchester på kartan bland annat Oasis, The Smiths, Joy Division, New Order, Take That, Simply Red, The Chemical Brothers och The Stone Roses.

Turen började på Oldham Street där man hittar Manchesters Walk of Fame, bronsplaketter i trottoaren för att hedra stadens fantastiska musikminnen. Ett av de många landmärken som påminner om stadens musikaliska era.

manchester2011-musiktur-4manchester2011-musiktur-5

En sak som jag tyckte var extra kul var att turen leddes av företagets grundare Craig Gill som var trummis i bandet Inspiral Carpets när det begav sig. De lyssnade jag en del på när jag gick på högstadiet. Craig tog oss bakom kulisserna och berättade många, ofta självupplevda, anekdoter från bandens storhetstid. Spännande att höra honom berätta hur det var att arbeta tillsammans med kända musiker som till exempel Noel Gallagher från Oasis.

manchester2011-musiktur-1

Ett av stoppen på turen var där The Hacienda förut låg. The Hacienda var en ikonisk nattklubb under 1980-talet och tidiga 1990-talet, grundad av bandet New Order. På sin tid uppträdde en mängd kända band här tex The Smiths men även en då relativt okänd Madonna hade sin första UK-spelning här. Klubbens historia skildrades i Michael Winterbottoms film 24 Hour Party People. I den filmen figurerar även Dry Bar som öppnade 1989 och också ägdes av New Order.

manchester2011-musiktur-9.jpg
Huset där The Hacienda låg förut är ombyggt till lägenhetskomplex.

På baksidan av The Hacienda Apartments har fastigheten en mängd olika bands och artisters namn ingraverade i fasaden, alla de som någon gång spelat på The Hacienda. Ett kul sätt att bevara historian

manchester2011-musiktur-10.jpg
Andra band/artister med sina namn på fasaden var bland annat Boy George, Simple Minds, Thompson Twins, Tears for Fears, Madonna och Erasure.

En bit därifrån hittade vi The Boardwalk, klubb med replokaler , där såväl Oasis som Northside gjorde sina livedebuter. För många lokala band har detta varit en otroligt viktig scen.

manchester2011-musiktur-2

manchester2011-musiktur-7
The Boardwalks program för januari 1987.

Vi gjorde många fler korta stopp på musikvandringen som verkligen var väldigt intressant.  Besöker du Manchester och gillar musik så måste du bara ta den här turen!

Fler kända band från Manchester

 

 

 

 

 

 

 


En reaktion på ”Manchester Music Tour

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s