Du ställer väl KRAV på dina bananer?

17184-banan

När jag står där i fruktdisken i mataffären och ser att de flesta faktiskt väljer att köpa icke-ekologiska bananer trots att de KRAV-märkta ligger precis bredvid undrar jag om folk i allmänhet inte är informerade om vad deras val innebär? Eller om de är medvetna men skiter i det?

Tänk om producenterna hade blivit tvingade att vara lika tydliga i sin märkning på bananer som med cigaretter? Om de dåliga bananerna hade fått varningstexter som ”Denna banan innehåller farliga gifter som kan skada din eller ditt barns hälsa” eller ”När du köper denna banan bidrar du till att plantagearbetarna i xxx-landet får cancer av alla bekämpningsmedel de tvingas hantera”.

Jag har bestämt mig – inga mer giftbananer här inte!

—————————————————

Lilla faktarutan:

Varför ska man äta KRAV-märkta bananer?
Kravmärkta bananer är ofta mindre och sötare och de är odlade utan kemiska gifter. I varannan vanlig banan som man köper i livsmedelsaffären finns det spår av farliga bekämpningsmedel. Oftast är gifterna farligare för barn än för vuxna.

På bananplantagerna sprutas det varje hektar (100 gånger 100 meter) 50 kg aktivt bekämpningsmedel. Det är mer än tio gånger så mycket bekämpningsmedel som man i Sverige använder till vår mest besprutade gröda; potatisen. Då växer ändå potatis under jord till skillnad från bananen!

Bekämpningsmedlen på bananodlingen sprutas med hjälp av flygplan en gång i veckan. Dessutom träs bananklasarna in i plastpåsar som är impregnerade med gifter. Till sist stryks ett bekämpningsmedel mot svamp på bananklasarna precis innan de paketeras i banankartongerna. Tyvärr är därför inte den vanliga konventionella bananen så nyttig längre!

Ännu sämre smakar samma banan om du väger in de hemska effekterna alla gifterna har på naturen och människorna i Costa Rica och andra länder som odlar bananer. Stora mängder bekämpningsmedel från plantagerna rinner ut i diken floder och sjöar och förgiftar bland annat fiskar, koraller och sjökor. Arbetarna på bananplantagerna bor ofta nära plantagerna och man har bland annat hittat rester av bekämpningsmedel i deras madrasser och i barnens skolor. Obehagligt nog är sterilitet och cancer vanligare hos dessa arbetare än hos resten av befolkningen.

KRAV-märkta bananer är ekologiskt odlade. Det betyder att de inte har besprutats med kemikalier utan har odlats mer på naturens villkor. I ekologisk odling tillåts även andra växter och djur finnas i odlingarna. På så sätt finns det också fåglar, insekter och andra djur som håller skadeinsekterna i schack. Dessutom tar inte människor, djur och natur skada av kemikalier.

Källor


En reaktion på ”Du ställer väl KRAV på dina bananer?

 1. Usch ja ,man blir ju mörkrädd!
  Jag tror inte folk vet….jag frågade spontant folk nere i min affär om de visste??!!…..Nä eller krav e för dyrt,blev svaret ??
  För ett tag sen tog de bort kravbananerna i min affär….men jag bråkade rätt mycket om det, så nu är de tillbaka igen.:)
  Det finns fler grönt/frukt som besprutas mycket,paprika t.ex.
  Ställ krav i affären….jag har gjort det i 10 år o fått igenom mycket….det är ju dig de lever på ,så!
  För dyrt? …kanske? men ofta bara några kronor per kilo mer.
  Kan jag klara av det ,så kan du!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s