Barn och köpstopp – funkar det?

leksaker-pixaby

Många undrar hur det funkar att ha köpstopp med barn. Det funkar alldeles utmärkt! Vi har bara ett barn och han är helt med på noterna. Vi har pratat om det jättemycket hemma, att vi vill göra en förändring som vi tror kommer att göra livet bättre. Under ett år kör vi både stora utrensningsprojektet och har köpstopp.

Det var en del gnäll och tjat om leksaker i början, särskilt de första månaderna. Så vi har förklarat, gett exempel och försökt få sonen att komma på egna idéer för vad en kan göra istället för att köpa en massa prylar. Vi har både långsiktiga mål som är lite svårare för ett litet barn att förstå men också ett stort mer konkret mål, att ha råd med en lägre resa til våren. Det är lättare att strunta i den där Star Wars-tidningen i affären om barnet kan föreställa sig vad man kan göra med pengarna istället om man sparar. Likaså är det lättare för mig att strunta i en utelunch om jag tänker på att de pengarna räcker till en 4-timmars snorkelutflykt i Vietnam. Vilket vill jag helst ha? Lätt val, äter resterna i lunchlådan istället.

Även barn kan uppskatta upplevelser och välja det istället för leksaker. När sonen fyllde år tidigare i höst hade han önskat sig detta av släkten:

  1. Presentkort på frukostbuffé
  2. Biocheckar
  3. Att åka och rida
  4. Ett besök på badhuset med kusinen
  5. Coola Lego Star Wars-tröjor

För både barn och vuxna handlar det ju om att tänka om, att fundera på vad som egentligen är viktigt/roligt att göra. De flesta barn idag har ett helt rum fyllt med leksaker trots att de oftast bara leker med ett par stycken. Så onödigt, både för ekonomin och miljön.

Att vi kör utrensning samtidigt har verkligen hjälpt både vuxna och barn att hålla oss från att vilja ha en massa nytt hela tiden. Vi inser att många av de prylar, kläder och leksaker som vi köper och får aldrig kommer till glädje eller nytta, de ligger bara och tar plats i lägenheten.

En framgångsfaktor är att vi involverat honom så mycket i det här, vi pratar om det ofta och han är med och tar beslut. Våra regler säger ju att alla i familjen måste godkänna om vi ska köpa något som inte är absolut nödvändigt. Så när jag tyckte att jag behövde ett par nya stövlar nyligen och nästan hade övertalat mannen till det så sa sonen tvärt nej. Han hävdade att jag hade en massa skor i garderoben. Jobbigt, men ja, helt rätt. Jag behöver faktiskt inte några nya stövlar den här vintern.

Kontentan: Det går alldeles utmärkt att ha köpstopp med barn!

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s