Köpstoppet – en kickstart till ett enklare liv

rulltrappaVad innebär egentligen ett köpstopp? Har fått en del frågor om vad definitionen är. Hur mycket en ska försaka eller unna sig, vad som är faktiska behov, upplevda behov, vad en kan eller vill klara sig utan under ett år (eller hur länge köpstoppet nu håller på) etc är väldigt individuellt, det får vara och en definiera själv. 

Grunddefinitionen är att en undviker att köpa saker en inte behöver under en viss tid – ett stopp för icke-nödvändiga inköp helt enkelt. Sen är det många som har lagt till egna regler som egentligen innebär vad som undantas från köpstoppet.

Mål och drivkrafter

Ens egen definition av köpstopp och vilka regler en själv sätter upp handlar oftast om varför en över huvud taget bestämmer sig för att ha ett köpstopp och vad målet är med den här tiden. Men också om vilka ekonomiska förutsättningar var och en har, vad vi tycker är viktigt och vilka behov vi tycker att vi har. Vad som upplevs som måsten och nödvändigheter för vissa betecknas som lyxkonsumtion för andra. Det vissa skär ner på under köpstoppet finns inte ens på kartan till vardags för några andra.

10 månader nu

Min familj har haft köpstopp i 10 månader nu och under den här tiden har vi hunnit tänka och prata ganska mycket över de här sakerna. Har även läst en hel del om konsumtion, köpstopp, minimalism och närliggande ämnen för att få kunskap och inspiration. Har haft tid på oss för att definiera och även modifiera våra regler för köpstoppsåret. Generellt så har vi skärpt till reglerna lite efterhand som vi vant oss vid att inte konsumera, kommit till insikt om vad som är viktigt och även förstått hur mycket onödigt vi konsumerat tidigare.

Långsiktigt mål

Vårt långsiktiga mål är att försöka leva ett enklare liv, att skära ner på antalet ägodelar, att lära oss att konsumera mer medvetet och att lägga våra pengar på det som verkligen betyder något för oss. Det är inget mål vi kommer att nå under det här året utan kommer säkerligen vara en pågående process i många år – kanske till och med livet ut?

Startskott på något nytt

Året med köpstopp tänker vi oss som en kickstart, ett sätt att testa var våra gränser går. Det är ett steg i vägen till ett enklare liv. Vi vill lära oss att skilja på behov och önskningar, lära oss motstå impulser till meningslös konsumtion när vi är trötta, stressade eller i behov av tröst/belöning. Saker som reklam, media eller vänner/bekanta gjort gällande som viktiga men som i själva verket inte alls gör oss särskilt lyckliga. Vi har velat känna hur det känns att försaka grejer som vi tidigare trott varit nödvändiga eller som vi skaffat oss av gammal vana. Det här året hjälper oss att förstå vad vi egentligen behöver och vill ha, vad som är meningslös konsumtion och vad faktiskt gör vårt liv bättre. Därför har vi hyfsat hårda regler för vad vi får köpa för något och vi har inte så många undantag. För oss är det ingen poäng ”att bara skära ner lite”, risken är alldeles för stor att hela grejen bara ebbar ut och till slut är vi tillbaka i samma vanor som tidigare. Vi vill verkligen att det här året ska lära oss något och att vi ska få klarhet i hur vi ska välja att leva framöver.

resa-collage
Långresa till Sydostasien väntar.

Kortsiktiga målet – resan

Vi har även ett kortsiktigt mål för det här året, det är att få ihop pengar till en långresa med familjen. Där är vi snart i hamn och flygbiljetterna är bokade. Vi hade börjat spara till resan även innan köpstoppet men den hade aldrig kunnat bli av om vi fortsatt konsumera som vi gjort tidigare. Så köpstoppsåret har verkligen varit förutsättning för att få ihop pengar till resan. Samtidigt har vi rensat ut ordentligt hemma, sålt massor med saker på Tradera, facebook och loppis. Så det har också bidragit till reskassan såklart. Det kortsiktiga målet har verkligen hjälpt oss att hålla oss på banan, att inte komma ur kurs. Det är lättare att avstå saker när en vet vad utdelningen kommer att bli.

2 månader kvar

Det är två månader kvar på vårt köpstoppsår och vi har hittills lärt oss massor, framför allt om oss själva. Har inte formulerat alla slutsatserna än men vi är rörande överens om att vi inte kommer att gå tillbaka till våra gamla konsumtionsvanor efter det här året. Det känns faktiskt helt otänkbart nu.

Nån mer som har köpstopp just nu eller planerar ett snart? Vad är det ni vill uppnå under den tiden? Och tänker ni att ni ska återgå till det vanliga beteendet efter köpstoppet eller att det ska leda till något annat efter? Vad har ni för mål? Är väl medveten om att vi alla befinner oss i helt olika livssituationer och att vi har helt olika ekonomiska förutsättningar men det är intressant med alla perspektiv tycker jag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s