Vaccinationer inför resan

vaccin

Det råder lite delade meningar om hur mycket en ska vaccinera sig mot på resa och det kan vara svårt att välja vilka vaccin en ska ta. Det är extremt dyrt och jag vill inte vaccinera i onödan men heller inte riskera att drabbas av farliga sjukdomar på resan.

Grundvaccinet (polio, difteri och stelkramp) har vi reaktiverat för ett antal år sen så det gäller ett bra tag till. Förra året tog vi två sprutor av Twinrix mot Hepatit A och B och i somras tog vi påfyllnadsdosen som gör att vi har skydd emot dessa sjukdomar i 20 år. Skönt att slippa tänka på det den här gången.

Så till denna resan har vi bara kompletterat med Japansk encefalit, tyfoid och ducoral. Den förstnämnde är verkligen svindyr, 1000 kr/spruta och det behövs två doser var. Risken att drabbas är förhållandevis liten men OM en blir smittad (via myggor) så är det i princip ”tack och adjöss”. OM en överlever hjärnhinneinflammationen, vilket många inte gör, så är en nästan garanterad bestående men, oftast hjärnskador. Så 6000 kr (för hela familjen) kontra död/hjärnskador, lätt val.

Ducoralen ger bra skydd mot kolera men det är inte så stor risk att drabbas av just kolera i de länder vi ska besöka. Däremot ger den ett relativt bra skydd mot E.coli och det lär vi garanterat bli utsatta för. En kan ju bli magsjuk ändå trots vaccinet men det blir oftast lite lindrigare. Vi hoppas på det i alla fall.

Hur tänker ni kring vaccin inför resa?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s