På upptäcksfärd

kohbulone-byn9Efter ett par dagar på Koh Bulon blev vi lite rastlösa och gav oss av på upptäcksfärd på ön. Det finns inga vägar och inga bilar, bara små stigar. En av dem leder till byn och de andra till vikarna på ön. I byn finns en liten enkel affär där en kan köpa frukt och vatten, det finns också ett litet bageri. 

Vi åkte till Koh Bulone för att bara ta det lugnt och en av anledningarna till att vi valde just den här ön är för att det knappt finns någonting att göra förutom att bada, snorkla och hänga på stranden. Det är en sanning med modifikation dock, det går bra att upptäcka andra delar av ön, träffa bofasta och se hur de lever, upptäcka djur och natur. Gympaskor och myggspray rekommenderas, terrängen är kuperad och inne i djungeln är det många mygg.

Strax utanför Bulone Resort liggger skolan och en liten ”vårdcentral”. Under veckan såg vi dock inte till varken skolbarn eller någon bemanning på någon av dem. Kanske var det skollov, eller så var de nedlagda.

kohbulone-byn0

Första gången gick vi en kortare tur bort till byn, det tog cirka 20 minuter enkel väg. Det är en rejäl höjd på vägen så vi var lagom svettiga när vi kom fram även om vi mestadels gick i skuggan. Vi kollade in Panka Noi-viken, köpte bananer, mango och vatten i den lilla affären.

kohbulone-byn10
Panka Bay Noi.

På vägen tillbaka hittade vi ett litet bageri som drevs av en thailändsk kvinna. De serverade lite otippat kanelbullar och dessutom jättegott kaffe (vilket annars är ovanligt). De hade några cafébord utanför och där hängde stammisarna, ett gäng medelålders övervintrade hippies från Frankrike.

kohbulone-byn8
Bageriet i byn.
kohbulone-byn6
Tim, jag och stammisarna.

kohbulone-byn7

Några dagar senare gick vi en lite längre runda på ön tillsammans med nyfunna vänner från Jönköpingstrakten. Det var två systrar och den enes 4-åriga dotter. Vi skulle starta tidigt men blev försenade så när vi väl kom iväg var det 35 grader varmt. Den långa uppförsbacken i början kändes evighetslång. I utkanten av byn ringlade sig stigen in i djungeln. Det blev allt glesare mellan husen och de få vi såg verkade övergivna. På några ställen var det gummiträd planterade men utvinningen av gummi verkade ha avstannat, behållarna var överfulla och intorkade. På vägen såg vi även en hel massa katter med halv svans, olika färgglada ödlor, stora varaner, spindlar, diverse fåglar och fantastiska stora fjärilar.

kohbulone-byn1kohbulone-byn5kohbulone-byn2

Efter cirka 45 minuters promenad genom byn och djungeln kom vi fram till Mango bay som ligger på andra sidan ön. Det är en liten bukt med en liten, icke badvänlig, strand. Det verkade vara fiskarnas strand för en stor del av stranden upptogs av fiskeredskap. Några fiskare såg vi dock inte till. Hettan var olidlig så vi stannade bara en liten stund innan vi traskade tillbaka samma väg som vi kom.

kohbulone-byn3kohbulone-byn4

Liten översikt över ön och vilka boenden som finns på ön. Begreppet resort är dock något missvisande, i de flesta fallen rör det sig mer om ett par billiga men nästintill fallfärdiga bungalows.

kohbulone-byn-karta

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s