Shopping och grillad fisk i Ban Saladan

Ban Saladan är byn man kommer till när man anländer till med båt från till exempel Krabi eller Phi Phi, även bilfärjan kommer hit. De flesta bryr sig inte om att utforska byn utan kör direkt till den strand där de ska bo och stannar där. Men det är väl värt att återvända, om inte annat så för matens skull! 

KohLanta2016-BanSaladan1

Är det shopping eller nattliv man är ute efter ska man inte åka till Koh Lanta. Här är väldigt lungt, även i huvudbyn Ban Saladan, och det finns inga shoppingcenter. Byn är väldigt liten men här finns ändå allt man behöver; bankomat, livsmedelsbutik, frisör, flera dykcenter, några skrädderier, optiker, marknad och några småbutiker.

KohLanta2016-BanSaladan2

KohLanta2016-BanSaladan3
Thailändsk bananpannkaka med nutella, svårt att motstå.

På marknaden hittar man det mesta, kläder, skor, väskor, saronger och leksaker. Liksom på många andra marknader i Thailand säljs mestadels turistkläder och billiga piratkopior. Det var fasta priser på en del grejer men annars verkade de flesta priserna vara förhandlingsbara. Tim köpte några legofigurer, eller rättare sagt kopior av legofigurer.

KohLanta2016-BanSaladan-marknad1KohLanta2016-BanSaladan-marknad2

Det är som är bäst med Ban Saladan är maten, här finns flera bra fisk- och skaldjursrestauranger. Det är väl värt att ta en tuktuk hit för att äta lunch eller middag, det finns även några caféer. Flera av restaurangerna ligger på pålar i vattnet, jättemysigt särskilt på kvällen.

KohLanta2016-BanSaladan-fisk-restaurang3

En av kvällarna åkte vi in för att äta fisk. Först fick vi välja ut vilka fiskar vi ville ha i entrén och sedan när vi hade satt oss fick vi välja kryddning. Vi tog soppan Tom Kha med nån vit fisk som jag inte vet namnet på och en annan fisk som vi valde att de skulle grilla med vitlök och ingefära. Det var det godaste jag ätit på länge, helt fantastiskt!

KohLanta2016-BanSaladan-fisk-restaurang2

KohLanta2016-BanSaladan-fisk-restaurang1
Tom Kha med vit fisk. 

Prisläget på maten varierar kraftigt beroende på vad man väljer. Färsk grillad fisk, som man ofta får hel, kan kosta uppemot 70-100 kr, en vegetariska pad thai (nudlar) kan man få för 15 kr på vissa ställen.

KohLanta2016-BanSaladan-restaurang1KohLanta2016-BanSaladan-restaurang2

KohLanta2016-BanSaladan-restaurang3-padthai
Pad Thai.

Det enklaste sättet att ta sig från de olika stränderna på ön till Ban Saladan är med taxi eller tuktuk, priset är oftast detsamma. Från Klong Dao kostar det 50 bath (ca 12,50 kr) per person (gratis för småbarn), från Long Beach 100 bath/person.


2 reaktioner på ”Shopping och grillad fisk i Ban Saladan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s