Dykning och snorkling vid Koh Haa

a0368-dykning2bsnorkling
Tim och jag snorklar vid Koh Haa.

När klockan ringde i ottan var jag redan vaken, hade inte kunnat sova ordentligt de sista nattimmarna, var alltför spänd inför vad som väntade. Äntligen skulle vi dyka igen! Det var nästan 15 år sedan vi tog våra dykcert på Koh Tao och sedan dess har vi inte dykt en enda gång.

Ett par veckor innan resan tog jag kontakt med Kon-Tiki på Koh Lanta för att förhöra mig om möjligheten att göra en ”refresher” för att väcka upp kunskaperna igen. Det var fullt möjligt att göra detta under en halvdag på Koh Lanta men vi tyckte att det var synd att en halv dag av vår vecka skulle gå åt till pooldyk och teori så vi valde istället att göra det hemma i Sverige.

Thailand2016-dykning-KohHaa7

Vi bokade istället in oss på en heldags dykning och snorkling vid Koh Haa i slutet av vår vecka på Koh Lanta. Eftersom vi hade ett litet barn med oss kunde vi inte dyka tillsammans utan fick skiftas om. När jag dök så snorklade Tim med Anders och tvärtom. Eftersom vi båda kände oss lite osäkra och det var så länge sen vi dök sist så bestämde vi oss för att betala en slant extra för en privat dykguide.

Vi blev hämtade vid vårt hotell strax efter sju på morgonen. Tillsammans med ett gäng förväntansfulla dykare från Danmark och Storbritannien åkte vi en dryg halvtimme till Kon-Tikis dykbåt. Vi fick lämna våra flipflop i en korg på piren och med nervösa steg klev klättrade vi uppför den smala trappan till soldäck. Där väntade fler dykare och en uppdukad frukost med mackor, frukt och kaffe. En burk med sjösjuketabletter gick runt och jag tog en för säkerhets skull, har ju blivit illamående fler än en gång ute till havs.

Thailand2016-dykning-KohHaa6
Anders gör sitt första dyk på 15 år.

Så fort båten lagt ut hälsades vi välkomna av Kon-Tikis hela gäng med dive masters och den thailändska besättningen. De gick igenom säkerhet och rutinerna ombord. Vi var en blandad skara ombord, allt från några ungdomar som skulle göra sitt första dyk på open water-kursen till ett par riktigt rutinerade pensionärer som hade dykt på alla möjliga och omöjliga platser runt om i världen. Vi blev presenterade för Jo som skulle ta hand om oss hela dagen. Att ha en privat dykguide var värt varenda krona! Det gav oss möjlighet att göra både säkerhetsövningar och våra första dyk i lugn och ro.

Thailand2016-dykning-KohHaa9

Vår dykguide var helt fantastisk! Jag var rejält nervös, särskilt inför det första dyket, men Jo utstrålade ett sådant lugn och tog sig tid att förklara och gå igenom både utrustning och säkerhet så jag till slut kände mig säker nog att gå ner under ytan. Redan efter ett par minuter lade sig nervositeten och innan jag hade hunnit tänka för mycket så var vi nere på 12 meters djup. Under ytan var det lika fantastiskt som jag mindes det för femton år sedan, om inte bättre. Ja, det är faktiskt som att simma i ett jättestort akvarium, helt fantastiskt.

f92f9-dykning
Jag och min dykguide Jo.

Koh Haa, som betyder ”fem öar” på thailändska, är en obebodd liten ögrupp omgiven av kristallklart, turkost vatten. De dramatiska kalkstensöarna med sina små vackra laguner ligger cirka 2,5 timmes båtväg från Koh Lanta. Under ytan döljer sig spännande grottor, fantastiska koraller och ett djurliv i alla regnbågens färger. Jag var mest exalterad av att ha sett en Black-banded Sea Snake, en svart och vit randig havsorm. Först efteråt fick jag reda på att man troligen dör om man blir biten av en sådan, hade jag vetat det när jag stötte på den så hade jag simmat som en tok därifrån. Några i gruppen, bland annat Anders, såg några småhajar men de missade jag. Efter det första dyket hängde vi våtdräkterna på tork och högg in på lunchen. Aldrig har väl grön currygryta smakat så gott. Den var stark så det nästan sprutade eld ur öronen på oss men ack så god.

Thailand2016-dykning-KohHaa3

Vid andra dyket gick vi ner en bit bort, vid Koh Haa lagoon. Vi simmade fram och tillbaka längs en bergsvägg full med koraller i olika färger och jag tappade snabbt räkningen över hur många olika sorters fisk och andra små havsdjur vi såg. Det var ganska strömt så vi fick simma på rätt bra för att komma tillbaka till båten. Mina ben svajade betänkligt när jag skulle ta mig uppför stegen efter andra dyket. Så lycklig men så trött.

Under tiden snorklade Tim och Anders i lagunen. Det funkade förvånansvärt bra trots stundtals stora vågor. Vi var glada över att ha övat snorkling med honom på grunt vatten ett par dagar så att han inte behövde bekymra sig över utrustningen utan kunde fokusera på att spana in fiskar, sjöstjärnor och koraller. Eftersom han inte är simkunnig fick han snorkla i flytväst och vi hade även en livboj till hjälp för att enklare ta oss till och från båten.

Thailand2016-dykning-KohHaa4
Andra dyket vid Koh Haa lagoon.

När vi väl lyckats krångla av oss all utrustning och och tagit en snabbdusch mötte den thailändska besättningen oss med färsk frukt och nygräddade pannkakor. Trots energipåfyllningen hade vi svårt att hålla oss vakna på hemfärden. Den enda som hade energi kvar var såklart 5-åringen.

Thailand2016-dykning-KohHaa1
Tim och Bazze pustar ut efter en händelserik dag.

Den här dagen var nog den bästa på hela resan, i alla fall om du frågar Tim och mig. Kan varmt rekommendera Kon-Tiki på Koh Lanta om ni ska dyka eller snorkla, de är otroligt trevliga och proffesionella. Det kändes säkert och tryggt att dyka med dem.

En heldag med tre dyk kostade drygt 4000 Bath (motsvarar ca 1000 SEK) och för Tim fick vi betala 1900 Bath (ca 500 SEK). Då ingick all utrustning, pick-up från från vårt hotell, läsk, kaffe, elektrolyter, snacks, vatten, kaffe, frukt och guide. En privatguide kostade 1500 Bath (ca 375 kr) för en heldag.


En reaktion på ”Dykning och snorkling vid Koh Haa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s