Angkor del I

angkor-wat1Andra dagen i Kambodja bokade vi en en haldagstur till Angkor-området. Vi hyrde en tuktuk med chafför som körde oss till Angkor Wat och några fler närliggande tempel.

Angkor är en gigantisk ruinstad strax norr om Siem Reap. Den var huvudstad och religiöst centrum för Khmerriket på 800-1400-talet. Den egentliga staden var Angkor Thom som var omgärdad av mur och vallgrav De mest kända byggnaderna är templen Bayon och Angkor Wat. Runt hela området finns stora dammar och resterna av det kanalsystem som faktiskt var hela grunden till rikets makt då det möjliggjorde fler och bättre risskördar.

Det finns idag ett 70-tal större ruiner i området och uppemot tusen mindre lämningar. Det är dock bara byggnaderna i sten som bevarats till eftervärlden men sannolikt så har det mäktiga riket även haft massor av byggnader i trä. Angkor togs upp på Unescos världsarvslista 1992 och ett stort restaureringsarbete pågår för att återställa så stora delar som möjligt.

Hade vi besökt Ankor utan barn hade vi definivt spenderat fler dagar i området och vi hade även hyrt en guide för att få ut så mycket som möjligt av besöket. Med tre barn 5-7 år kändes det inte möjligt så det fick bli en lång heldag på egen hand.

angkor-wat2
Angkor Wat.

angkor-wat4angkor-wat3

angkor-wat-munk
Tim och hans nya vänner fick en lycko-välsignelse och var sitt armband av en munk.

angkor-port1angkor-port2

angkor-port3
Vår tuktuk-chafför.

3 reaktioner på ”Angkor del I

  1. Hej, har alltid velat besöka Angkor Wat och har tvekat lite just för att vi har barn och det kanske blir för varmt och långtråkigt för honom. Men nu ska jag tänka om, man kan ju hinna jobba lite i förväg för att få honom intresserad också kanske, och bor man med pool i Siem Reap så ska det nog funka… Tack för inspiration. ❤

    Gilla

    1. Självklart ska ni besöka Angkor Wat! Siem Reap var en kul stad att hänga lite i med, finns fler kul grejer att hitta på i närheten. Vi såg en dokumentär om Angkor Wat på SVT precis innan så vi kunde berätta lite kul grejer för sonen före besöket för att få upp intresset. Han tyckte det var mer spännande än vad vi trodde. Men vi valde bort guide, det var trist men vi tror att det blivit för mycket. Rekommenderar starkt att bo med pool i Siem Reap. Det är superbilligt att bo där, vi bodde på ett trevligt hotell med pool och restaurang på taket. Kostade oss drygt 150 kr/natt för ett trippelrum inkl frukost och transfer från flygplatsen. Perfekt!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s