Torrlagd flytande by

vattenbyn6

Något en inte bör missa i Siem Reap är en tur till Kampong Phluk och Tonle Sap, vi är så glada att vi valde att åka dit och fick uppleva dessa ställen. Det finns många turer till ”flytande byar” och vissa är tydligen värsta turistfällorna så det kan vara bra att kolla upp recensioner innan en bokar en tur. Vi valde en tur som vårt hotell rekommenderade och var väldigt nöjda med turen och vår fantastiska guide Vanan. Halvdagsutflykten (6 timmar) kostade 18 dollar för vuxna, halva priset för barn.

Kampong Phluk är by med drygt 3000 invånare som ligger i utkanten av sjön Tonle Sap, en av världens största insjöar. I det här området är det extremt stor skillnad på vattennivån beroende på om det är torrperiod eller monsunsäsong, det kan skilja på uppemot 10 meter. Därför är alla byggnader i byn byggd på höga pålar. Vi var där under den torra perioden och kunde gå på huvud”gatan” eller sjöbotten rättare sagt. Under regnsäsongen står vattnet ända upp till strax under golvet på husen, det ser ut som om de flyter på ytan, och byinvånarna måste ta båt melllan byggnaderna.

vattenbyn0vattenbyn1vattenbyn3vattenbyn2

Kolla in vår lilla film här. Förklaring: filmen börjar strax utanför byn där byinvånarna firade att torrperioden hade börjat, sedan livet i byn Kampong Phluk, det som ligger på tork på marken är räkor. Mannen smakade och han lever än.

Vår guide var själv uppvuxen i byn och vi fick möjighet att gå in i huset där hans föräldrar och syskon med familj bodde, vi fick även träffa hans syster och hennes barn. Väldigt fint av honom att bjuda oss på den upplevelsen.

vattenbyn8
Sovrum och vardagsrum i ett, här bodde nio personer i ett rum.
vattenbyn7
Köket hemma hos vår guide.

Efter vårt besök i byn tog vi en båttur ut till sjön Tonle Sap på en av kanalerna där det fortfarande fanns lite vatten kvar.  Mer om det i nästa inlägg.


En reaktion på ”Torrlagd flytande by

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s