Skön atmosfär trots många turister

luangprabang11Luang Prabang är en liten stad, inklämd på en landremsa mellan den stora Mekongfloden och Nam Khan River, omgärdad av höga berg och med en inte helt oansenlig kulle mitt i centrum. Staden är mest känd för sina många tempel, gåvoceremonin och fantastiska byggnader i traditionell laotisk stil som samsas med koloniala palats.

luangprabang6
Fantastiskt vacker plats där de två floderna möts.

luangprabang1

Det finns otroligt många tempel i staden och vi besökte några av dem. De flesta är öppna för allmänheten och gratis att besöka, de kända tar en liten summa i inträde. Mitt i staden ligger Mount Phousi, ett mindre berg med ett känt tempel på toppen, utsikten över staden därifrån är magnifik. Annars finns det inte så mycket att göra mer än strosa runt, kolla i lite turistbutiker om en vill, fika, äta… kanske åka på en utflykt – om en orkar.

luangprabang4

luangprabang7

Livet i staden är sömnigt, inga party, inget stök, ingen tung trafik och allt går i slowmotion. Även på restaurangerna, det kan ta en stund att få in sin mat. Alldeles underbart tyckte vi som var redo för lite lugn. Vi uppäckte staden mestadels till fots, gillade att promenera längs de båda floderna, kolla in tempel, lokala marknader, vardagsliv och vackra gamla franska kolonialvillor i mängder. Vi hyrde även cyklar för att komma ut en bit från centrum. Det kan verkligen rekommenderas!

luangprabang8-marknad
Den lokala morgonmarknaden där de sålde grönsaker, kött (även grillade råttor), insekter, bröd, snacks, fisk och även lite husgeråd. Här fanns även stånd där en kunde dricka kaffe eller äta frukost (kycklingsoppa).

Då Luang Prabang är med på UNESCO:s världsarvslista så är det såklart många som vill besöka staden. Det är alltså rätt många turister i staden, både inhemska och mer långväga ifrån, men jag tycker ändå att stället har en rätt avslappnad atmosfär. De flesta turister hänger i centrum, på huvudgatan och det området är ju lätt att undvika om en vill uppleva lite mer av livet i staden.

luangprabang9
Huvudgatan.
luangprabang8
Mindre gata i Luang Prabang.
luangprabang3
Allt är inte retuscherat, det lokala livet är väl synligt bara en lämnar huvudstråken.

Vi gillade verkligen Luang Prabang och hade vi inte haft en flygbiljett till Hanoi bokad så hade vi säkert stannat ett par dagar eller en vecka till. I så fall hade vi nog valt att byta till något guesthouse eller homestay i utkanten av centrum istället.

luangprabang5
Hårda bröd på tork, mitt i gatan.
luangprabang2
Tuktuks överallt.
luangprabang14.jpg
Hängställe vid floden, populärt bland backpackers.

En reaktion på ”Skön atmosfär trots många turister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s