Munkarnas morgonceremoni

munkceremonin2

Varje morgon, vid soluppgången, går stadens många munkar runt centrum för att ta emot mat och andra gåvor. Givarna sitter på knä eller på små pallar och delar ut ris, mat, dricka och snacks i munkarnas runda kärl. På en av smågatorna satt också små fattiga barn och väntade på att tåget skulle gå förbi, några av munkarna skänkte vidare en del av sina gåvor till dem. Vi såg även att vissa munkar lämnade av en del av snackspåsarna utanför skolan.

Det är helt ok för turister att delta och en av morgnarna ställde vi klockan i ottan, köpte ris och snacks och inväntade att munkarna skulle gå förbi där vi satt. Tim tyckte att det var väldigt spännande.

munkceremonin1

Gåvoceremonin är Laos allra heligaste tradition och det är förfärligt att se att turisterna inte visar respekt. På huvudgatan var det massor av turister som bevittnade ceremonin, de flesta lite på avstånd så som instruktionerna löd men vi såg även många som uppförde sig förskräckligt. En del gick och tog närbilder med blixt på de yngre munkarna, en del försökte ta på dem och vissa bokstavligen jagade dem nedför gatan. Vi skämdes förfärligt, inte för att vi uppförde oss respektlöst eller för att det på något sätt vårt fel att andra gjorde det men vi skämdes för hela massturismens vägnar. Det var hemskt att se.

munkceremonin3
Ohyfsad, bufflig och respektlös National Geographic wannabe som bokstavligen jagade munkarna nerför gatan i jakt på den perfekta bilden.

En något suddig film:

 

 


En reaktion på ”Munkarnas morgonceremoni

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s