Museimaraton

De två första dagarna i Hanoi betade vi av en stor del av stadens sevärdigheter, tempel och museer. Det som är bra är att det är gångavstånd till det mesta, i alla fall om en väljer att bo i de äldre kvarteren. Jag gillar att gå i städer jag besöker, får se så mycket mer då än om en skulle ta taxi och upptäcker ofta små roliga oväntade platser på vägen.

hanoi1
Det mest avfotograferade motivet i staden – röda bron i Hoan Kiem Lake.

Vårt museimaraton startade på Polismuseet, ett mindre museum som berättade polisväsendets historia och visade upp uniformer förr och nu. I ärlighetens namn var det kanske inte jättekul men det var gratis inträde för både vuxna och barn och om en har vägarna förbi och om en själv eller ens barn gillar uniformer och/eller vapen så kan det vara värt ett besök.

polismuseum
Tim och jag utanför polismuseet.

Det roligaste var nutidsdelen som beskrev vilken typ av brott polisen bekämpade idag, det handlade framför allt om droghandel. Där fanns namn och foton på brottslingar som gripits misstänkta för vapeninnehav, olaglig märkeskopiering eller drogförsäljning. Har svårt att tänka mig att en museum i Sverige skulle hänga upp stora fotografier på misstänkta brottslingar.

polismuseum2
Misstänkta brottslingar.
kvinnomuseet
Vietnamese Woman’s Museum.

Sen gick vi till kvinnomuseet som var betydligt mer intressant. Det var ett stort museum med konstmuseum högst upp. Utställningarna på de andra våningarna var indelade i tre teman; kvinnorna i historien, kvinnornas roll i familjen och kvinnomode. Den senare delen visade främst upp traditionella dräkter från de olika minoritetsgrupperna och en annan berättade om de många av de kvinnliga hjältar som kämpat under alla de krig som härjat i landet.

Den mest gripande utställningen, Heroic mothers of Vietnam, handlade om alla de hundratusentals kvinnor som mist sina barn och hela familjer under krigen. Några kvinnor hade mist alla sina tio barn, det var svårt att hålla tårarna borta och också lite svårt att förklara det här med krigen för 6-åringen.

Inträde på statliga museer är billigt i Vietnam, detta kostade 30000 dong (ca 12 kr) för vuxna, gratis för barn.

kvinnomuseet2
Heroic mothers of Vietnam.

hanoi-mausoleet

När vi kom fram till militärmuseet så hade de lunchstängt trots att vi kollat upp öppettiderna innan. Det var inte så långt till Ho Chi Minh mausoleum så vi traskade dit istället. Dock gick vi inte in i själva museidelen utan nöjde oss med utsidan.

hanoi-militarmuseet

Militärmuseet var ganska stort och det som både man och barn gillade bäst. Själv är jag inte så intresserad av bombflygplan, stridsvagnar och vapen och det var svårt att tillgodogöra sig omfattningen av Vietnamns krigshistoria som sträcker sig över flera hundra år. Det fanns skyltar på engelska men det var svårt att överblicka och få ett sammanhang, jag hade behövt en guide för att få lite mer ut av besöket. Inträde på militärmuseet kostade 30000 dong (ca 12 kr) för vuxna, gratis för barn.

Ett annat populärt besöksmål i Hanoi är Van Mieu eller Litteraturens tempel som det betyder. Det är ett berömt konfuciustempel som byggdes 1070. Det fungerade även fungerade som universitet fram till slutet av 1700-talet. När vi besökte templet var det jättemånga skolungdomar där och det pågick någon form av lärarceremoni inför eleverna.

Tempelområdet var som en liten park med grönska, små dammar, smala gångar och flera olika byggnader. En skön oas när en är lite trött på trafiken och alla stadens ljud. Inträde kostar 30000 dong (ca 12 kr) för vuxna, gratis för barn.

hanoi-litteraturens-tempel
Litteraturens tempel.

hanoi-litteraturens-tempel2hanoi-litteraturens-tempel3

Vi hade tänkt att besöka fängelsemuseet också men fick höra att det inte var så lämpligt för mindre barn så vi hoppade över det.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s