Thao Dien – lugnt område i HCMC

Vi har ju varit i Ho Chi Minh City två gånger förut och betat av en del av de mest kända sevärdigheterna. Då var det så mycket vi ville se och göra och vi hade ett fullspäckat schema. Den här gången gjorde vi precis tvärtom. Vi hade 10 dagar på oss och valde att utforska en stadsdel lite mer grundligt istället för att flänga omkring. Var bara inne i District 1 någon enstaka gång, annars höll vi oss mestadels i stadsdelen Thao Dien och omgivningar.

HCMC2018_ThaoDien-1

HCMC2018_ThaoDien-2

Thao Dien är ett lugnt och trevligt område som ligger på andra sidan floden från den  historiska stadskärnan i Ho Chi Minh City. Stadsdelen ligger på en liten udde, omringad av Saigon river men ändå nära Hanoi Highway som förbinder den med övriga delar av staden.

HCMC2018_ThaoDien-6-affarHCMC2018_ThaoDien-8HCMC2018_ThaoDien-10

HCMC2018_ThaoDien-9
En av huvudgatorna i stadsdelen.

Det är ett område som utvecklats mycket under de senaste åren och flertalet av de som bor här är expats från olika delar av världen. I jämförelse med många andra stadsdelar i centrala delarna i den här staden är Thao Dien lättillgängligt och avslappnat, trafiken är inte alls lika hektisk här som på andra ställen heller. Bara ett kvarter från huvudgatorna i området, i de smala grönskande gränderna, går det till och med att höra fågelkvitter som annars överröstas av mopparns tutor och det eviga motorsuset.

HCMC2018_ThaoDien-grand-1HCMC2018_ThaoDien-grand2HCMC2018_ThaoDien-grand3

Det finns flera lugna oaser i detta område, caféer och restauranger som ligger på skyddat läge och på lummiga innergårdar. Ett ställe vi gillade särskilt var Family garden, en trädgårdsliknande park med vattendrag, små odlingslotter, lekpark, eko-marknadyogarum, arbetsytor och två små caféer. Här hängde vi en del och det var ett av Tims favoritställen.

HCMC-ThaoDien-Familygarden7
Family Garden.

Men mest av allt gillade vi nog att bara promenera omkring i stadsdelen eller sitta på nåt fik och kolla på folk. Trots värmen promenerade vi många kilometer varje dag under våra 10 dagar i Thao Dien.

HCMC2018_ThaoDien-barnvagn3

HCMC2018_ThaoDien-frisor

HCMC2018_ThaoDien-hangmatta-3HCMC2018_ThaoDien-15

Utbudet av restaurnager och cafér är bra i Thao Dien, här finns mat från olika delar av världen, det märks att utbudet är påverkat av alla expats som bor i området. Här finns finns ölhak med eget mikrobryggeri, flera veganrestauranger, koreansk fine dining, enkla restaurangvagnar med thaimat för en tia, kiosker som serverar macha bingsu, italienska kaffebarer och bagerier med tyska rågbröd. Ja, allt du kan tänka dig.

HCMC2018_ThaoDien-7-trafik

HCMC2018_ThaoDien-11
Mysigt ölhak.

HCMC2018_ThaoDien-cafe-1

Det finns många fler bra restauranger av olika slag i Thao Dien och vi hade kunnat resa till Vietnam enbart för matens skull. Vi är mattokiga hela familjen. Ett ställe som är extra barnvänligt är The Snap Café, en liten restaurang med grönskande innergård. Där finns en liten lekplats och ett lekrum precis i anslutning till restaurangen så de vuxna kan sitta kvar i lugn och ro medans barnen leker. Även Quan Bui garden har lekhörna och minilekplats på innergården. Precis som i grannlandet Thailand var alla vi mötte i Vietnam väldigt hjälpsamma och vänliga mot barnen, skojade och pratade med dem.

HCMC2018_ThaoDien-restaurang-lekplats.jpg

HCMC2018_ThaoDien-cafe-5

Vår bästa mat den här gången åt vi på OM Vegetarian, en lite finare vegetarisk restaurang på huvudgatan i Thao Dien, cirka hundra meter norr om den skarpa svängen. Där åt bi bland annat Durian curry och den var fantastisk liksom de andra rätterna vi beställde.

HCMC2018_ThaoDien-vegan-restaurang-1

Vi blev jätteglada över att hitta en matbutik med stort utbud av europeiska matvaror. I vanliga fall bryr vi oss inte om sådant på resa utan äter hellre det inhemska köket och den frukost som bjuds på hotell eller hostel. Men nu när vi hade lägenhet och skulle fixa frukost själva blev det en annan sak, då ville vi gärna ha osötad yoghurt och fullkornsbröd om det var möjligt att få tag i, och det var det. Annars handlade vi mest mat på Vinmart inne på Vincom MegaMall som låg mittemot vårt hus. Där fanns det mesta vi letade efter som till exempel blöjor och mjölkersättning (välling finns inte i Vietnam).

HCMC-TaoDien-Masteri-VincomMegaMall-1

Just nu pågår ett massivt bygge i Ho Chi Minh City, staden ska få metro och Thao Dien kommer att bli en av stationerna. Det kommer att förändra staden enormt och redan nu byggs enorma lägenhetskomplex längs hela Hanoi Highway där metron kommer att ha sin sträckning.  När vi var där sa de att metron skulle vara klar 2020 men det har redan varit flera års förseningar och flera vi träffade var skeptiska till om tidplanen skulle hålla den här gången.

HCMC2018_ThaoDien-4
Metron beräknades vara klar 2020.

Thao Dien som tidigare var en lugn tillflyktsort för bland annat journalister och utrikeskorrespondenter har blivit centrum för välbärgade utländska och vietnamesiska familjer. Majoriteten kommer från USA, Kanada, Australien och Storbritannien, vilket också tydligt märks på alla de internationella privatskolorna i området. På grund av alla enorma byggen som poppar upp överallt och den kommande metron spår flera Thao Dien-älskare att det trevliga lugna området snart kommer ett minne blott och många expats har redan börjat se sig om efter nya ställen att bo på. Vi som inte varit här förut och inte hade något att jämföra med hur det var förr gillade området. Om man bara har ett par dagar i Ho Chi Minh City skulle jag vi välja att bo mer centralt men för alla som tänkt stanna lite längre och vill bo i ett lugnt, tryggt område med stort utbud av affärer, caféer och restauranger så kan vi rekommendera Thao Dien.

HCMC2018_ThaoDien-bygge1

HCMC2018_ThaoDien-bygge3
Vi såg reklam för många nya lägenhetskomplex, den ena lyxigare än den andra.

Thao Dien ligger i District 2, centralt men en liten bit från de vanligaste sevärdigheterna i Ho Chi Minh City. Eftersom vi varit här två gånger förut så åkte vi inte runt så mycket utan tillbringade större delen av tiden i Thao Dien. Vi tog oss fram mestadels till fots men åkte också en del taxi i stadsdelen. Det är jätteenkelt att ta taxi i Ho Chi Minh City om man använder sig av appen Grab, det är fast pris så man slipper att förhandla eller oroa sig för att någon fifflat med taxametern. Att åka inom stadsdelen kostade 10-20 kr beroende på sträcka, till Ben Than Market ca 50 kr ( ca 20 minuter), till flygplatsen ca 75 kr (ca 40 minuter).

Vår lägenhet i Masteri, Thao Dien, Ho Chi Minh City

Fler bilder från Thao Dien:

HCMC2018_ThaoDien-cafe6

HCMC2018_ThaoDien-barnvagn2HCMC2018_ThaoDien-barnvagn1HCMC2018_ThaoDien-hangmatta-2HCMC2018_ThaoDien-bygge2

HCMC2018_ThaoDien-17-mcHCMC2018_ThaoDien-cafe-4HCMC2018_ThaoDien-12HCMC2018_ThaoDien-13HCMC2018_ThaoDien-14HCMC2018_ThaoDien-19HCMC2018_ThaoDien-18HCMC2018_ThaoDien-16

Mer bilder!

För den fotointresserade finns det fler bilder från HCMC/Saigon i Anders renodlade fotoblogg:

http://poly-cola.blogspot.com/search/label/Saigon?m=0


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s