Svindlande natur och pittoresk by i Therisso

Vi passade på att hyra bil ett par dagar när vi var på Kreta och det ångrar vi inte. En av dagarna körde vi till Therisso som är en liten by 15 km söder om Chania stad, vid foten till Lefka Ori (även kallade Vita bergen) på västra Kreta. Det är ett populärt utflyktsmål både för öbor och långväga besökare.

Kreta-Therisso8

Kreta-Therisso10

Vägen till Therisso är magnifik, den slingrar sig genom en klyfta i berget och de branta sluttningarna lockar klättrare från hela världen. På sina ställen är vägen väldigt smal och med skarpar kurvor, här och där möter man vilda getter så det gäller att köra försiktigt.

Kreta-Therisso3Kreta-Therisso4Naturen är fantastisk och vi stannade flera gånger för att titta på utsikten, vackra stenbroar och växter i väggrenen.

Kreta-Therisso2

Kreta-Therisso5
1,5 meter hög kaktus.
Kreta-Therisso6
Kaktusblommor.

Byn spelade en aktiv roll i självständighetskampen från ottomanerna och dess återförening med Grekland. Det var här som den historiska Therisso-revolutionen ägde rum i början av förra seklet. På det lilla torget finns ett minnesmärke över Elefherios Venizelos, en av de mest framträdande politikerna i Grekland på 1900-talet. Det finns också ett litet museum som berättar historien om revolutionen och byns historia, men det fick vi inte tillfälle att besöka när vi var här.

Kreta-Therisso7Byn, där det bara bor drygt 100 personer, är även känd för sina pittoreska små hus, mysiga tavernor och olika lokala produkter.

Kreta-Therisso1

Utflykten till Therisso gav mersmak, landskapet var fantastiskt vackert. Vi kommer förhoppningsvis att återvända till Kreta för att upptäcka mer av naturen på ön.


En reaktion på ”Svindlande natur och pittoresk by i Therisso

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s