Fantastiska stränder på Kreta

Kreta har många fantastiska stränder runt hela ön och vi hann med att upptäcka sex av de som ligger i den nordvästra delen. De var väldigt olika varandra men alla bra på sitt sätt. Här kommer en liten jämförelse:

Gerani

Stranden som vårt hotell ligger vid heter Gerani beach. Det är en lång, delvis obefolkad strand med grovkornig gråbrun sand och på vissa ställen stora stenar. Den är inte särskilt långrund och när vi var där så blåste det en hel del så det blev höga vågor. Vi hängde en del på stranden här, särskilt när sonen var på Bamseklubben, men badade inte här mer än två gånger pga väldigt höga vågor. Vi badade istället i poolen och på andra stränder i närheten.

kreta-2015_28805049873_okreta-2015_28805065453_okreta-2015_29138325130_okreta-2015_29426461745_o

Agia Marina

Agia Marina ligger lite öster om Gerani, på väg mot Chania och stranden här är mer långgrund så även om det blåser blir det inte så höga vågor. Av antalet hotell och solstolar att döma gissar jag att det är fullpackat med folk på högsäsong men när vi var här var det lugnt och skönt. Vi fick låna solstolar med parasoll gratis mot att vi köpte dryck, helt ok deal. Vi tänkte bara stanna en liten stund men det var så härligt i de lagom stora vågorna att vi var kvar en bra bit in på kvällen och fick bevittna en fin solnedgång på köpet. Det tog ca 15-20 minuter att åka lokalbuss från Gerani till Agia Marina.

Kreta-AgiaMarina1Kreta-AgiaMarina2Kreta-AgiaMarina3

Afrati

Ofta när jag gör research inför en resa brukar jag skanna av närområdet med hjälp av Google Steetview, inte sällan hittar jag lite oväntade spännande ställen att kolla upp.  Så också denna gången. När jag kollade kusten uppifrån såg jag en liten, liten vik på kartan och det såg ut som om det fanns en kiosk eller nåt liknande. Skrev upp namnet på viken och när vi sedan hyrde bil så övertalade jag familjen att leta upp den här lilla viken.

Vägen dit var inte helt lätt, först slingrade sig landsvägen uppför berget med ett rejält stup på passagerarsidan. Egentligen inte något för mig som lätt för svindel. Efter ungefär dubbelt så lång tid som jag räknat med så hittade vi äntligen en liten skylt som det stod Afrati på. När vi väl svängt in på den så började det gå ganska brant nerför, först i serpentiner och sen sista biten bara rakt nedför branten. Vi tvekade mer än en gång inför att fortsätta och var rädda för att bilen inte skulle orka uppför branten sen igen.

Kreta-Afrata1Väl framme så hittade vi en liten underbar vik. Endast sex parasoller med solstolar stod uppställda men alla var inte upptagna. Stranden bestod av miljontals runda, av vattnet slipade mjuka stenar och det var lite meckigt att komma i vattnet utan badskor men väl var det den långa mödan värt. Utsikten över den vackra viken, lugnet och det enormt klara vattnet. Tyvärr hade vi glömt snorklarna på hotellet, annars hade vi kunnat kolla in fiskarna under ytan.

Kreta-Afrata2

Kreta-Afrata3
Kristallklart vatten.

I anslutning till stranden fanns ett större solskydd med hängmattor och ett litet café, utbudet var inte stort men kaffet var jättegott. Det är svårt att föreställa sig att caféet skulle gå runt på bara ett 10-tal gäster per dag men kanske är det mer rulijans under högsäsong. Vill man vara lite mer för sig själv på Kreta så är detta helt klart stället att hänga på!

Kreta-Afrata4

Marathi

På väg hem från en liten utflykt till Chania valde vi att besöka byn och stranden Marathi som inte ligger så långt därifrån. När vi kom dit var det nästan svart på himlen men vi bestämde oss för att bada ändå och när vi väl kommit ur vattnet lättade molnen och solen tittade fram igen. Marathi är en mysig liten strand med gul finkornig sand, kantad av små trevliga tavernor. Viken ligger skyddad så här blir inga vågor att tala om. Helt klart värt ett besök, både stranden och restaurangerna!

Kreta_Marathi1Kreta_Marathi4

Kreta_Marathi2

Stavros

Stavros beach ligger i utkanten på den lilla staden med samma namn, på halvön Akrotiri strax nordöst om Chania. Stranden skiljer sig från de andra vi besökte på Kreta och har en speciell atmosfär. Kanske är det den djupa viken eller det höga berget bredvid som gör det. Stranden ligger väl skyddad inne i en lagunliknande vik och sanden är finkornig och ljus.

Kreta-Stavros4Kreta-Stavros1Det fanns några få solstolar att hyra men vi valde att lägga oss direkt på sanden istället. Det är långgrunt så stranden passar även till små barn och om de tröttnar på att bada så kan de upptäcka det steniga månlandskapet som skiljer viken från öppet hav. Stavros beach är känd långt utanför ön då den var med i filmklassikern Zorba (1964) med Anthony Quinn i huvudrollen.

Kreta-Stavros3Kreta-Stavros2

Falassarna

Detta var vår absoluta favoritstrand. Vi körde i drygt en timme från Gerani för att komma hit men det var värt varenda minut i bilen. Falassarna ligger på Kretas västra kust och när man närmar sig stranden får man en fantastisk utsikt över bergsvägen ner till havet.

Kreta-Falassarna0Kreta-Falassarna4

Det var en bit och gå från parkeringen ner till stranden men har man svårt att gå så går det nog bra att köra ner och släppa av folk innan man parkerar. En av fördelarna med att åka på långsäsong är att det är så lugn överallt, även på de finaste ställena. Det var många solbäddar uppfällda men endast en tiondel var upptagna när vi var där.

Kreta-Falassarna3

Vi valde att hyra en parasoll i norra delen av stranden där vi var nästintill ensamma hela dagen.  Vattnet som mötte oss var helt klart och lysande turkost, jag har aldrig sett något liknande på sandstrand i Europa, den här var helt i klass med stränder i Thailand.

Kreta-Falassarna6
Strandvy söderut.
Kreta-Falassarna1
Strandvy norrut.

Nån meter från vattenbrynet hade vattnet spolat upp en mindre sandbank vilken genast blev populär att hoppa från. Vi vuxna kunde inte se oss mätta på det turkosa havet. Det här var den bästa stranden vi besökte på nordvästra Kreta och än så länge den bästa stranden i Europa.

Kreta-Falassarna2Kreta-Falassarna5

Vi vet att det även finns två kända stränder i närheten som heter Elafonissi beach och Stalos beach men pga oväder tidigare under våren så hade vägarna till de två rasat så det gick inte att ta sig dit just då.

 

 


2 reaktioner på ”Fantastiska stränder på Kreta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s