Fig Tree Bay

Det finns några få ställen i Europa där det är riktigt varmt redan i början/mitten av maj. Kreta och Rhodos har vi besökt de två senaste åren så i år föll valet på Cypern. Eftersom vi inte var ute efter varken shopping eller partyliv så valde vi att åka till det lite lugnare Fig Tree Bay i Protaras.

Protaras är en liten semesterort någon mil öster om Ayia Napa. Turisterna började hitta hit i slutet på 70-talet och sedan dess flera mindre turistorter med stora hotell och mängder av restauranger vuxit upp längs med strandremsan. Årligen lockar semesterorten tusentals turister, främst nordeuropéer, britter och ryssar. Butiker och restauranger har skyltar och menyer på flera språk, utbudet är anpassat efter besökarna. Det är svårt att hitta något annat än den internationella maten som serveras på alla turistorter. Bekvämt tycker många, trist tycker vi.

cypern-figtreebay-2

 

cypern-figtreebay-4
Tim med en nyfunnen kompis från Göteborg.

Stranden är långgrund, välskött och har fin mjuk sand. Hade det inte varit för alla tusentals solstolar som står så tätt och alla stora vattenleksaker som skymde sikten så hade det varit riktigt mysigt. Det som ändå uppväger är det fantastiska vattnet – blåturkost och kristallklart.

cypern-figtreebay-5

Ungefär 100 meter ut från stranden, på den södra delen av bukten, ligger en liten klippö. Där kan man snorkla, se fina fiskar och njuta av det lysande blå vattnet. När vi var där var det minst 10 meters sikt, helt fantastiskt.

cypern2016-figtreebay3.jpg
Tim och jag snorklar.

 

Längs med  hela Fig Tree Bay och ända bort till Pernera går en lång strandpromenad kantad av höga vita hotell och en och annan restaurang. Perfekt både för en joggingtur i ottan och kvällspromenad i solnedgången.

cypern-figtreebay-6cypern-figtreebay-3

cypern-figtreebay-1
Norra delen av Fig Tree Bay, längs strandpromenaden.

Allra längst söderut på Fig Tree Bay, ute på udden ligger hotellanläggningen Nausicaa Beach där vi bodde. Är glad att vi valde detta ställe som ligger lugnt och avskilt. Hotellet har en egen liten strandremsa med träbryggor som går direkt ner i det turkosblå vattnet. Här badade vi oftast.

cypern2016-hotel-6.jpg

Är också väldigt glada över att vara på Fig Tree Bay på lågsäsong, vi hade inte trivts alls här om det hade varit så mycket folk som vi såg att det fanns plats för under högsäsong.

 

 

 


4 reaktioner på ”Fig Tree Bay

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s