Obekvämt besök i Hmong-by

laos-hmong4

När vi skulle åka till Kuang Si-vattenfallen föreslogs vi ett stopp i en Hmong-by på vägen. Hmongfolket är en etnisk grupp från bergstrakterna i Laos, Thailand, Vietnam och Kina. De har varit väldigt utsatta under långa perioder i ländernas historia. Väldigt många har varit på flykt och fått söka asyl i grannländerna. Nu lever de i mindre byar på landsbygden. De har en egen kultur och ett eget språk.

Vi tyckte att det lät intressant att åka dit men det kändes mest konstigt när vi väl var där. För att kunna få inkomster av turisterna som besökte byn hade de ställt upp stånd längs hela ”huvudgatan” (mer som en gång) där de sålde diverse hantverk. Just när vi var där pågick något slags byråd där alla vuxna byinvånare deltog så det var bara småbarn i alla stånden, vissa med traditionella dräkter. Det var en väldigt märklig stämning i och med avsaknaden av vuxna och alla barnen som ville att vi skulle köpa något av just dem. Vi hade inte tänkt att köpa något men det kändes konstigt att bara klampa in i deras by och titta utan att de fick något tillbaka så det slutade med att vi i alla fall köpte lite smågrejer från några av barnen.

Vi fick inte så mycket ut av vårt besök i Hmong-byn, det kändes mest jobbigt, som om vi klampade in för nära i deras privatliv. Det hade varit mer intressant att ha med en guide som berättade lite om deras historia, om det hade kunnat göras på något respektfullt sätt som gynnade människorna som levde där.

DCIM100GOPROGOPR1068.JPG

laos-hmong2

DCIM100GOPROGOPR1083.JPG

laos-hmong3laos-hmong1


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s