Mount Phousi

 

mount-phousi9

Mitt i Luang Prabang ligger det lilla berget Mount Phousi och högst upp på det templet Wat That Chomsi. Mount Phousi är 150 högt och syns på långt håll var en än är i staden. Från toppen är det en fantastisk utsikt 360 grader över hela staden och Mekongfloden. På vägen upp ligger flera små minitempel och kontemplationsplatser.

Precis nedanför de första trappstegen står kvinnor och säljer blommor, rökelser och levande fåglar i pyttesmå burar. Tanken med de sistnämnda är att en ska släppa ut fåglarna från toppen av berget, att det kommer att bringa dig tur och lycka i framtiden. Hade lust att köpa allihop för att släppa ut dem på en gång men ville absolut inte stödja djurplågeriet så jag lät bli.

Det är väldigt populärt att klättra upp på eftermiddagen för att se solen gå ner men efter att ha sett horderna av dagsturister klättra upp tidigare kvällar så bestämde vi oss för att gå upp dit vid soluppgången istället. Vi kom inte iväg lika tidigt som vi planerat så solen hade redan värmt upp luften tillräckligt för att göra klättringen uppför de 355 höga oformliga trappstegen till en svettig historia.

När flåset lagt sig och pulsen lugnat ner sig kunde vi njuta av en magnifik utsikt över staden och det omgivande landskapet.

mount-phousi2
Utanför det stora templet vid vägen upp på Mount Phousi.

mount-phousi7mount-phousi10mount-phousi4mount-phousi5mount-phousi1

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s