Citadellet i Hue

hue-citadellet1

Hue var tidigare huvudstad i Vietnamn, under Nguyen-kejsarnas tid. Men då kommunisterna tog makten 1945 flyttades huvudstaden till Hanoi i norra Vietnam. Kvar finns många fantastiska byggnader, tempel, pagoder, portar och monument som påminner om stadens historia. De många monumenten är sedan 1993 uppsatta på UNESCs världsarvslista. En av de första dagarna i Hue besökte vi Imperial Citadel som ligger mitt i staden.

hue-citadellet3hue-citadellet6

Som på flera platser vi varit på hittills borde vi haft en guide men med en rastlös 6-åring är det omöjligt så vi fick upptäcka citadellet på egen hand. Kejsarstadens hela område är 4 kvadratkilometer stort och omges av en mur och vallgrav. Vallgraven får sitt vatten från Huongfloden via slussportar. Innanför ligger själva kejsarstaden med befästning och palats, omgärda av en mur som är 2,5 km lång. I centrum av citadellet ligger den ”Förbjudna staden” som är en kopia av originalet i Peking.

hue-citadellet5

hue-citadellet9

Förutom själva palatsen, pagodorna, murarna och alla vackr portar så ligger det flera små parker inom området. Hela stället är fantastiskt, så vackert och så rofyllt.

hue-citadellet2hue-citadellet11

Vi har tagit hundratals foton och det var svårt att välja ut några som gjorde platsen rättvisa. Tim har även gjort en film så ni kan se hur det serr ut.

Det går alldeles utmärkt att besöka citadellet på egen hand, en behöver absolut inte boka en organiserad tur hit. Det är gångavstånd från centrum. De flesta löser en inträdesbiljett som även inkluderar entréavgift till flera av templen och gravplatser utanför centrum. Så gjorde även vi. Det finns flera olika kombinationsbiljetter beroende vilka områden en vill besöka. Vi valde en tvådagarsbiljett som gällde för citadellet och tre av tomberna. De biljetterna kostade 360 vnd (ca 140 kr) per vuxen (gratis för små barn).

hue-citadellet8

 

 

 

 

 


3 reaktioner på ”Citadellet i Hue

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s