Storslagna kungagravar

hue-minh-mang5Hue var residens för den vietnamesiska kungasläkten under nästan 150 år och kungarna som regerat i staden har verkligen satt sin prägel på hela området. Att resa runt i Vietnam utan att besöka Hue vore synd. Förutom kejsarstaden, som ligger i centrum, besökte vi även tre av de fantastiska kungagravarna som ligger i ett kuperat område utanför.

Vi valde att besöka tre av kungagravarna, tomberna, utanför staden. Det är storslagna mausoleer för 7 av Ngyen-dynastins kungar. Vi hyrde en bil med chafför som körde oss runt, det kostade 600 vnd (ca 235 kr) och antalet timmar bestämmer en själv. Vi stannade omkring en timme på varje ställe så hela vår rundtur tog ca 5 timmar inklusive kaffe- och lunchpaus. Inträde till själva tomberna ingick i vår kombinationsbiljett vi löst dagen före på citadellet.

Den första gravplatsen vi besökte var Minh Mang tomb (1840) som är känd för sin kinesiskinspirerade arkitektur och de vackra omgivningarna mitt i skogen, 12 km utanför Hue. Mitt i området finns en sjö med lotusblommor och broarna över leder mellan pagodorna och själva gravplatsen. Det var i stort sett folktomt när vi var här, väldigt fridfullt.

hue-minh-mang1
Minh Mang tomb.

hue-minh-mang2hue-minh-mang3hue-minh-mang4

Sedan körde vi vidare till Chau Chu village där Khai Dinh tomb (1931) ligger på en berggsluttning med vacker utsikt över fälten nedanför. Själva byggnaden är en blandning av västerländsk och österländsk arkitektur och fasaden är täckt av svartnad betong som skapar en gotisk känsla. Innandömet är helt annorlunda, fylld med färgglad mosaik. Utanför vaktar krigare i sten. Det här är en av mellersta Vietnams största sevärdigheter, välbesökt av både lokala och internationella turister så trots att bilderna ger sken av något annat så var det knökat med folk under hela vårt besök.

hue-khai-dinh1
Khai Dinh tomb.

hue-khai-dinh2hue-khai-dinh3hue-khai-dinh4

hue-khai-dinh5
En av många foton den stackars 6-åringen tvingades ställa upp på.

Sista stoppet på vår tur var Tu Duc tomb (1867) som ligger i en smal dal omgiven av tallskog. Detta är det största och mest imponerande av de kungliga mausoleerna, området betår av flera tempel och själva gravområdt, omgärdat av ett enormt parkområde med en sjö, ett flertal broar, en liten ö, flera mindre byggnader och portaler.

hue-tu-duc1hue-tu-duc2hue-tu-duc3

Kejsaren Tu Duc designade området och gravplatsen till sig själv. De enorma kostnadena och slavarbetet som gjorde bygget möjligt blev upptäckta men tystades ner. Kejsaren var en mäktig patriarkat med 104 fruar och ett oräkneligt antal konkubiner, dock fick han inga avkommor. Trots detta enorma bygge som skulle bli hans gravplats så blev han faktiskt inte begravd här. Var han till slut fick sin sista vila är en väl begravd hemlighet, bokstavligen talat. De 200 tjänare som gravsatte honom halvhöggs för att undvika att den riktiga gravplatsen plundrades.

hue-tu-duc4hue-tu-duc7hue-tu-duc5hue-tu-duc6hue-tu-duc8

Tims sammanfattning av tomberna i Hue:
 

En reaktion på ”Storslagna kungagravar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s