Från Hue till Hoi An

haivanpass2

Efter tre dagar i Hue reste vi vidare söderut längs kusten i Vietnam, den här gången med bil. Vi hade samma chafför som tagit oss runt tomberna i Hue, han körde oss lugnt och säkert till Hoi  An och på vägen besökte vi några sevärda platser. Att ta sig den här sträckan med bil (eller med motorcykel) kan rekommenderas, det är en vacker sträcka och det finns mycket att se på vägen.

Vi startade vid 10 på morgonen och den första timmen körde vi genom Hues ytterområden och närliggande byar, sen kom vi ut på landsbygden. Landskapet skiftade under dagen, vi körde genom byar och städer, förbi hummerodlingar och risfält, längs med järnvägen och havet.

Första stoppet var stranden vid Lang Co, en lång vacker men ödslig strand. Där åt vi lunch hos en kompis till vår chafför. Hon hade nyligen fått barn och detta var första dagen hon hade öppet efter sin fem veckor långa (korta) föräldraledighet. Vi rekommenderades att ta stekt ris med skaldjur och det var jätttegott. Till drack vi färsk kokosnöt medan vi kollade in vågorna vid den lilla strandrestaurangen.

lang-co1
Lang Co.

lang-co2

lang-co3
Strandrestaurangen.

lang-co4

Efter nån timme köre vi vidare upp mot bergen. Vi skulle köra genom det berömda Hai Van Pass, en 20 km lång slingrig väg genom bergsmassivet som sträcker sig mellan Lang Co och Danang. Vägen var minst sagt imponerande med fantastiska vyer över berg, dalar och havet nedanför. Ungefär mitt på sträckan finns ett rastställe med utsiktsplats, där stannade vi till för att gå på toa och ta några bilder.

haivanpass1

haivanpass3
Ett gäng nunnor från Saigon tog lunchpaus på toppen.

haivanpass4

Väl nere på andra sidan bergspasset började vi närma oss Danang city, en stor stad i mellersta Vietnam. Strax söder om Danang ligger Marble Mountains, ett kluster av fem marmor- och kalkstensberg. Området är känt för sina sten- och marmorskulpturer. Marmorn hämtas dock inte längre från de här bergen utan skeppas hit från en annan provins i landet. Bergen har namngetts efter de fem elementen metall, vatten, trä, eld och jord.

marblemountains5
Utsikt från glashissen.

Ett av bergen, Thuy Son, är öppet för besökare och har blivit ett känt besöksmål på grund av sina buddistiska och hinduiska grottor. Det finns två sätt att ta sig uppför berget, antingen via 156 trappsteg eller via en glashiss. Vi valde glashissen för att ta oss upp men gick sedan trappan ner. Inträde inkl färd med glashissen kostade 110 000 vnd (ca 43 kr) för oss alla tre.

Väl uppe på berget var det en fantastisk utsikt. Området har flera grottor och tunnlar som förbinder dem men också små tempel och pagodor. Vi var inne i två av grottorna, väldigt spännande.

marblemountains2

marblemountains3
Innifrån en av grottorna.

marblemountains4

marblemountains1
Utsikt från toppen av berget.

Väl nere igen var vi rätt så trötta så vi pausade med iskaffe och kex. Sedan körde vi vidare mot Hoi An som låg bara en halvtimmes väg därifrån.

Det finns många olika företag och turarrangörer som kör den här sträckan och priserna varierar. Vi valde att boka via vårt hotell och det visade sig vara ett bra val. Vi fick en jättetrevig chafför, en ung kille som körde lugnt och tryggt, han kunde dessutom lite engelska, en klar fördel. Heldag med bil Hue-Hoi An med ett par stopp på vägen kostade oss totalt 500 kr och det tog 7 timmar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s