Vackert men knökat med folk

hoian18Det Hoi An främst är känt för är den gamla stadskärnan som består av ett stort antal kvarter med gamla, vackra gula hus. I andra hand är det för stadens tradition att dekorera med färgglada papperslyktor. Kombinationen är oemotståndlig. Det tycker nog alla som besöker staden, och det är många det, som besöker staden alltså.

Hoi An är en av Vietnams äldsta städer och den gamla stadskärnan i Hoi An är ett typiskt exempel på hur sydasiatiska handelshamnar såg ut 1400-1700. Strax innan millenieskiftet hamnade staden på UNESCOs världsarvslista då stadskärnan är ovanligt vällbevarad. För att den ska överleva till framtida generationer så är flera kvarter i den centrala staden avstängda för motortrafik.

hoian-9
Den kända japanska bron.

hoian12

Fram tills nyligen lockade staden mest till sig lågbudgeresenärer på grund av alla billiga budgethotell och möjligheten att få uppsydda kläder till en bilig peng.  Nu ingår staden i många resebyråers utbud och turismen har ökat markant de senaste tio åren. I de små pittoreska husen trängs restauranger och caféer med småbutiker och marknadsstånd. Överallt lockar inkastare med erbjudanden på restauranger, båtturer och cykeltaxi.

Det går inte att säga annat än att den gamla stadsdelen är helt otroligt vacker med sina gula hus, fantastiska fasader och kulörta lyktor. Enda kruxet är att det är så otroligt mycket turister, det får hela stadsdelen att kännas som en kuliss byggd för turismens skull, även om så inte alls är fallet.

Kan rekommendera att besöka gamla stadskärnan tidigt på morgonen, innan alla dagsturister dyker upp. Då är det hyfsat lugnt, som på filmen här.

hoian20

hoian13

Vi cyklade in till de gamla kvarteren ett par gånger för att ta lite bilder, motiven är oändiga. Det är inte bara husen, kanalerna och den kända japanska bron som pockar på uppmärksamhet. Mänger av vietnameser vallfärdar till staden för att ta fina porträttfoton inför bröllop, studentfester och olika högtider.

hoian16hoian19hoian15hoian17

Vi älskade Hoi An men den gamla stadskärnan är alltså inte orsaken. Det är helt enkelt alldeles för mycket turister där för vår smak. Däremot hittade vi en liten pärla mitt i all kommersen, ett litet fik precis utanför gamla staden, med utsikt över kanalen och de fina gamla husen. Med gott kaffe, små roliga bakverk, fantastisk yoghurtshake, bra priser och framför allt så väldigt trevlig personal.

hoian5-cafe
Vårt favoritfik.
hoian14
Vietnamesiskt iskaffe och yoghurtshake med mango.

Mer bilder!

För den fotointresserade finns det fler bilder från Hoi An i Anders renodlade fotoblogg:

http://poly-cola.blogspot.com/2017/03/hoi-an.html


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s