Livet på landet

hoian-ris

En av de bästa sakerna med Hoi An är att det är så lätt att ta sig runt på cykel. Trafiken inte så hetsig så det är inga problem att cykla med barn bakpå heller. Staden är omgiven av risfält och räkodlingar och runt dem går ett stort antal mindre stigar och smala alsfalterade gångar, perfekta för att upptäcka livet på landet på egen hand.

 

hoian-rakodling
Räkodling.
hoian-buffel
Även vattenbufflar behöver ta sig ett dopp i värmen.

Här och där dyker det upp en grönsaksodling med långa raka rader av olika grödor; morötter, kål, sallad, jordnötter, lökp och pumpa. Bönderna sköter sina odlingar med perfektion, inte ett ogräs så långt ögat når.

hoian-odling

Det är hett i luften, det är nästan så att man kan se luften vibrera vid markytan. Överallt är det vatten, små konstgjorda rännor och kanaler för vattenuppsamling, på risfälten och i små sjöar och dammar runt odlingarna. Vattenhyacinterna växer vilt och breder ut sig över stora ytor på vissa ställen.

hoian-ris1
Vattenhyacinter.

Då och då dyker det upp några kor som korsar vägen, några vattenbufflar badar vid kanten, en orm slingrar längs stigen. De fina vita fåglarna sitter ute i risodlingarna och lyfter samtidigt när vi cyklar förbi. Det är så vackert att det knappt går att beskriva.

hoian-ris3

hoian-kor
Ko med två kalvar som inte vill låta oss passera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s