Best of Sydostasien

När vi berättar om resan frågar de flesta om vad som var bäst på resan, vilka ställen. Det är jättesvårt att säga, vi var på så många olika ställen och det är svårt att jämföra storstäder med paradisstränder, historiska platser med fantastisk snorkling. Nu har det gått en tid och vi börjar få distans, vi har sorterat de flesta bilderna och intrycken börjar sätta sig på rätt plats i minnet.

Jag kan nog rekommendera de flesta ställen vi besökte, vissa skulle jag gärna besöka igen, andra känner jag mig klar med, vissa kommer jag nog inte att åka till igen men de kommer alltid att finnas i mitt minne.

Det är omöjligt att välja ett ställe som var bäst men nu har jag sammanstället de platserna gjort störst intryck hos mig, det var här jag fick de största upplevelserna under resan. Mina nio bästa (utan inbördes ordning, tryck på respektive rubrik för att läsa mer om varje resmål):

bangkok-sukhumvit

Bangkok

Bangkok är Bangkok, den galna storstaden som vi varit i ett par gånger förut och som vi gärna åker till igen. Det finns så mycket att se och uppleva, ett besök räcker liksom inte.  Jag kan knappt förklara vad det är med den här staden som vi älskar, det är allt; pulsen, de trevliga människorna, röran, utbudet av mat från alla världens länder, folklivet, de enorma kontrasterna.. antingen älskar man eller så hatar man den här staden. När vi var där för 15 år sedan ville jag flytta dit, riktigt så känner jag inte idag men jag är är rätt säker på att vi kommer att återvända.

luangprabang6

Luang Prabang, Laos

De mest kända gatorna mitt i stan är väldigt vackra men känns nästan lite som en kuliss, lite för turistiga för min smak men stan i övrigt gillade vi verkligen. Det var så skön stämning överallt, maten var bra och naturen fantastiskt vacker. En sak som är jobbig är att fattigdomen är synlig och närvarande, den är jobbig att uppleva och jag hoppas verkligen att folket får det bättre. Skulle gärna vilja bidra till något och ska kolla upp vilka möjligheter som finns. Nästan ingen kunde engelska men alla människor vi träffade var så trevliga och hjälpsamma. Hoppas verkligen att vi får möjlighet att återvända till Laos för att se andra delar av landet, det står högt upp på min önskelista.

angkor-port1

Angkor Wat och Siem Reap, Kambodja

Hade höga förväntningar på Angkor Wat och dessa fantastiska tempelområden levde upp till dem med råge. Det var en stor upplevelse att åka runt och besöka dessa historiska underverk med vår lilla tuktuk. Siem Reap i sig var en positiv överraskning och vi kände redan första dagen att vi planerat in för kort tid i staden. Kambodja har återigen hamnat på önskelistan, skulle gärna vilja uppleva mer av landet.

hanoi20

Hanoi, Vietnam

Exotiskt, rörigt, svårt att göra sig förstådd men otroligt charmigt och vackert i alla sin slitenhet. Vi hade svårt att hitta bra vegetarisk mat men det fantastiska äggkaffet och de goda äggmackorna uppvägde. Trafiken ska vi inte tala om, helt galen. Kommer för alltid minnas känslan och stämningen i den lilla gränden där vi bodde. Skulle gärna åka tillbaka för att uppleva fler delar av staden.

hue-khai-dinh2

Hue, Vietnam

Stadskärnan i sig imponerade inte så mycket på oss men jag skulle absolut inte velat missa alla de historiska platserna vi besökte, citadellet och tomberna utanför. De var magiska.

hoian-ris3

Hoi An, Vietnam

Ett av våra många favoritställen i Vietnam, skulle gärna stannat ett par månader här. Den gamla stadskärnan var i och för sig vacker och på ett sätt imponerande, ja det lilla vi såg av den i vimlet av alla tusentals turister. Det var inte därför vi gillade Hoi An. Vi gillade vårt lilla hus utanför stan, älskade naturen, våra många cykelturer på landsbygden, närheten till naturen och stranden, lugnet och stämningen.

whale-island-balkong-utsikt

Whale island, Vietnam

Whale island är en liten dold pärla som jag hoppas förblir liten och dold. Det finns ingenting här att göra förutom att njuta av utsikten, bada, äta, snorkla och dyka. Vad mer kan man begära?

kohbulon-moln

Koh Bulone, Thailand

Det jag minns mest härifrån är vädret, de snabba skiftningarna och himlens färg som ändrades flera gånger om dagen. På bara några dagar upplevde vi den stilla ön på flera olika sätt. Här fann vi lugnet som jag längtat efter. Jag är inte så bra på att varva ner men efter att par dagar här var jag så avslappnad som jag nog aldrig varit förr.

PetaniBeach5

Petani beach, Perhentian Kecil, Malaysia

Det här är det stället kommer alltid att längta tillbaka. Den lilla vackra stranden, vår primitiva stuga, livet utan el och telefoner, lugnet, den fantastiska maten och inte minst livet under ytan. På Petani beach upplevde vi bästa snorklingen på resan. Vi håller kontakten med familjen via sociala medier och hoppas att vi kan åka tillbaka nån gång. Kanske blir det en rundresa i Malaysia en vacker dag, det hade varit väldigt kul att få uppleva mer av det här landet.

Mer bilder!

För den fotointresserade finns det fler bilder från våra favoritställen i Anders renodlade fotoblogg:

http://poly-cola.blogspot.com/p/asien.html

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s