Undangömd gångväg en bit upp i luften

En av dagarna i Bangkok hittade vi något oväntat, en undanskymd upphöjd gångväg/cykelbana med höga staket på båda sidor, helt skyddad från motortrafiken. En lite udda men dold pärla som visar en staden från en annan sida.

bangkok-gron-vag1
Inget slut i sikte.

Gång- och cykelbanan är målad grön så den är lätt att följa. Den leder längs med en av de många smala kanalerna, över 4-filiga vältrafikerade vägar och låter en få en inblick i livet precis bakom skyskraporna.

bangkok-gron-vag9

bangkok-gron-vag11

På många ställen leder banan rakt genom bostadsområden och plötsligt kan du se rakt in i någons vardagsrum. Elledningarna ser ut som stora fågelbo. Här och där växer det bananer och jackfruit.

bangkok-gron-vag2bangkok-gron-vag4bangkok-gron-vag6bangkok-gron-vag5

Lite då och då kommer det en cykel förbi och från några av husen ropar barnen ”Hello, Hello…” till oss. Annars är det nästan kusligt lugnt, i alla fall med tanke på att vi bara befinner oss ett par kvarter från den värst trafikerade och livliga Sukhumvit Road.

bangkok-gron-vag3bangkok-gron-vag7bangkok-gron-vag8

I efterhand hittar jag cykel- och gångvägen på kartan men den verkar inte ha något officiellt namn. Kanske finns det fler sådana här i Bangkok men jag har aldrig sett något liknande.

Gångvägen är inte helt enkel att hitta, här är en vägbeskrivning:

Åk skytrain till BTS Asok. I korsningen med Ratchadaphisek Road sväng höger ner mot Benchakiti Park. Precis där parken börjar ta höger och gå längs kortsidan på parken. När du kommer till hörnan tar du höger och går en liten bit tills du kommer ner till en av de smala kanalerna. Där startar gångvägen. Gå längs vattnet och efter en bit kommer trappor som leder upp till den upphöjda delen. Sen kan du promenera längs den i cirka en halvtimme, den tar slut när du är framme vid Lumphini Park. Där gångvägen tar slut kan du sen promenera uppför Wireless Road, längs med alla pampiga ambassadsbyggnader upp till BTS Phloen Chit.

bangkok-motorvag-gaende-grona-vagen-karta2.jpg
Klicka på kartan för att se den större.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s