Ta sig runt i Berlin

Det är lätt och smidigt att ta sig runt i Berlin. Det finns både tunnelbana (U-Bahn), snabbtåg (S-Bahn), spårvagn (Tram) och bussar. Det är aldrig långt från en hållplats och det är lätt att hitta. Det finns en översiktskarta för tunnelbana och tåg och en för spårvagnarna, de kan man ta på alla stationerna.

Berlin-tagkarta-3

U-Bahn

Vi åkte mestadels tåg och tunnelbana men testade även spårvagnen. Tunnelbanan är snabb och smidig, bäst på längre sträckor men det är lite trist att åka under jorden även om båda vuxna tyckte att det var kul att kolla in de olika stationerna. Vissa av de äldre stationerna väldigt estetiska och fotovänliga på ett öststatsaktigt sätt.

Berlin-tunnelbana-5
Station: Platz der Luftbrücke

Berlin-tunnelbana-1

S-Bahn

Tågen (S-Bahn) gick ovan jord och var ett bra komplement på vissa sträckor och hade oftast lite modernare vagnar.

Berlin-S-tag-red
Station: Friedrichstrasse.

Spårvagn

Med spårvagn får man ju se lite mer av staden på vägen så i den bemärkelsen är de att föredra på en del sträckor, nätet var mest utbyggt på den östra delen av Berlin.

Berlin-sparvagn-1
Spårvagnshållplats vid Naturkundemuseum.

Berlin-sparvagn-2Berlin-sparvagn-3

Det finns buss också men den tog vi bara någon enstaka gång.

Kollektivtrafik med barnvagn i Berlin

Det funkar bra att ha med barnvagn på alla transportmedel i Berlin, det finns oftast fungerande hissar på alla tunnelbanestationer men det kan ju ställa till problem om hissen är avstängd (hände oss någon gång) man inte själv orkar bära vagnen uppför trappan. Även om det ofta fanns hjälpsamma personer till hjälp är det smidigast att ha en lätt sulky, en större barnvagn är inte att rekommendera.

Berlin-tunnelbana-barnvagn-3-tag-stationBerlin-tunnelbana-barnvagn-1

Biljettpriser

En enkelbiljett i zon 1-2 (centrala Berlin) gäller i två timmar (i samma färdriktning) kostar 2,8 Euro för vuxna, hälften för barn. Det fanns också olika typer av dags- och veckobiljetter. Varje morgon köpte vi ett dagskort för 7 Euro/person och för det får man åka hur mycket man vill på alla transportsätt i 24 timmar och man får ta med max två barn gratis. Supersmidigt.

Till och från flygplatsen Tegel

Det finns två flygplatser i Berlin och vi flög till och från Tegel, den som är närmast staden. Därifrån tog vi buss in till stan (5 min) och bytte till tunnelbana (25 min) för att komma till vårt hotell i Kreuzberg. Kostnaden var densamma som övrig lokaltrafik i den första zonen, det kostade 2,8 Euro för vuxna, hälften för barn. Taxi kostar drygt 300 kr men känns helt onödigt, det var jättelätt att hitta och gick väldigt snabbt att ta sig till stan.

Fler bilder från kollektivtrafiken i Berlin:

Berlin-tunnelbana-selfie

Berlin-tunnelbanan-station-bageri
På stationen Mehringdamm.

Berlin-tunnelbana-barnvagn-redBerlin-tunnelbana-6Berlin-tunnelbana-3Berlin-tunnelbana-2

Berlin-tunnelbana-tag
Station: Schleisisches Tor.
Berlin-tunnelbana-4
Station: Jannowitzbrücke
Berlin-tunnelbana-tag-2
Station: Schleisisches Tor.

En reaktion på ”Ta sig runt i Berlin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s