Höstlov i Berlin

Vi har länge velat åka till Berlin och på höstlovet var det äntligen dags. Vi hade hyfsat höga förväntningar på staden och de infriades tack och lov. Det finns så mycket att se, göra och uppleva, restaurangutbudet är enormt och stämningen skön. Det är också en väldigt barnvänlig stad.

Berlin-streetart-2_fix

Vi undersökte många alternativ när vi planerade vår höstlovsresa med barnen. Tittade på allt från Stockholm till Malaga men vi var sent ute och allt vi fastnade för blev på tok för dyrt. Helst ville vi faktiskt ta tåget till Stockholm men att betala 20000 SEK för några dagar på hotell i huvudstaden tycker vi är orimligt och det tillåter inte vår reskassa. Alla billiga tågbiljetter verkade vara bokade redan så till slut sökte jag flygresa på Skyscanner, knappade in avreseort, datum och hur många personer vi är  men ingen destination och valde att sortera på pris. Berlin kom upp som billigaste alternativ och efter en stund hade jag även hittat hotell till hyfsat pris.

Berlin-flyg-flygplan-easyjet-barn
Ellen sov hela vägen till Berlin.
Berlin-flyg-flygplats-Tegel-2
Tim och Ellen väntar på vårt bagage på Berlin Tegel.

Vi bodde på det enkla men väldigt trevliga Hotel Transit som ligger i stadsdelen Kreuzberg. Det var ett väldigt bra läge med många restauranger och caféer i närområdet. Vi promenerade runt en hel del i Kreuzberg och upptäckte att det var väldigt olika karaktär på olika delar av stadsdelen.

Berlin-HotelTransit-red.jpg

Berlin-Kreutzberg-1-barnvagn.jpg
Bergmannstraße i Kreutzberg.

En dag gjorde vi ett misslyckat försöka att ta oss in på Neues Museum för att se de stora egyptiska utställningarna. Vi hade helt missat hela grejen med att man ska förboka biljetter på museum i Berlin och ville inte stå i kö i flera timmar så det får bli en annan gång. Istället gick vi en promenad för att kolla in Alexanderplatz och  det närbelägna Hackescher Markt.

Berlin-Alexanderplats-red.jpg

Berlin-HackescherMarkt-streetart-red.jpg
En av gränderna vid Hachescher Markt.

Naturkunde Museum behövde man dock inte förboka och det är ett riktigt bra museum för barn. Huvudattraktionen är ett gigantiskt dinosaurieskelett men det finns flera intressanta utställningar på museet.

Berlin-Naturkunde-museum-dinosaurie-red

Ett annat museum som är trevligt att besöka om man reser med barn till Berlin är MACHMit! Museum für Kinder som ligger i en före detta kyrka. Det mest populära där var den enorma klätterlabyrinten. Museet ligger i en väldigt trevlig stadsdel som heter Prenzlauer Berg. Där hängde vi nästan en hel dag och åt en fantastisk lunch.

Berlin-MachtMit-barnmuseum-red
MACHMit barnmuseum.
Berlin-PrenzlauerBerg-red
Prenzlauer Berg.

Berlin-PrenzlauerBerg-red2

Självklart kollade vi in resterna av Berlinmuren och passade på att ta en sväng i Friedrichshain som ligger i den delen som förr var Östtyskland.

Berlinmuren_EastSideGallery-red.jpg

Berlin-Friedrichshain-red1
Friedrichshain.

Berlin-Friedrichshain-red2

Utbudet av restauranger och caféer är enormt och priserna bra, ungefär 30-50% lägre än i Sverige. Det finns mat från hela världen och så currywurst såklart. Vi åt på vietnamesiska restauranger flera gånger men även mat från Indien, Thailand, Turkiet, Japan och Nepal. Det finns bra vegetariska alternativ överallt och även väldigt många renodlade vegetariska och veganska restauranger.

Våra restaurangfavoriter i Kreuzberg

Berlin-PrenzlauerBerg-red-vietnamesist.jpg
Vietnamesisk restaurang i Prenzlauer Berg.

Det är väldigt barnvänligt i Berlin. Det finns små fina lekplatser överallt i varje stadsdel och många restauranger och caféer har en liten lekhörna för barnen. Det finns även flera caféer som särskilt riktar sig till barnfamiljer, vi såg till och med en som hade en stor sandlåda inomhus. Det är lätt (och gratis under en viss ålder) att ta med barn i kollektivtrafiken och de har reducerat pris på alla museer.

Berlin-barncafe_KiezKind-red.jpg
KiezKid café i Prenzlauer Berg.

Det är lätt och smidigt att ta sig runt med barn i Berlin. Det finns både tunnelbana (U-Bahn), snabbtåg (S-Bahn), spårvagn (Tram) och bussar. Det är aldrig långt från en hållplats, det är lätt att hitta och det går bra att ta sig fram med barnvagn överallt.

Berlin-S-tag-redBerlin-tunnelbana-barnvagn-red

Vi hade minst sagt skiftande väder under resan. Ena dagen var det 4 grader kallt och vi frös så fruktansvärt, vi vi var inte beredda på den kylan och hade inte tagit med vinterjackorna. Dagen efter var det 19 grader varmt och vi käkade lunch i solen i bara t-shirts.

IMG_8562.JPG
Utelunch i november.

Vi var alla supernöjda med vår höstlovsresa och vi kommer definitivt att åka tillbaka till Berlin. Det finns så mycket mer att uppleva och vi skulle gärna åka till Berlin på sommaren. Det kanske inte blir nästa sommar men inom de närmaste åren hoppas jag.

Alla inlägg om Berlin

Mer bilder!

För den fotointresserade finns det fler bilder från Berlin i Anders renodlade fotoblogg:

https://poly-cola.blogspot.com/2018/11/a-few-from-berlin.html

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s