Alexanderplatz, Hackescher Markt och Museuminsel

I den mittersta staddelen Mitte ligger de välkända platserna Alexanderplatz, Hackescher Markt och Museuminsel. Den senare är en liten halvö med Berlins domkyrka flera stora kända museer. Vi missade helt att man var tvungen att förboka biljetter till dessa museum och orkade inte stå flera timmar i kö för att köpa biljett på plats. Så de sparar vi till nästa Berlinbesök.

Berlin-domkyrkan-floden
Berliner Dom. 

Berlin-Domkyrkan-1

Berlin-Museuminsel-1
Museuminsel.

På det historiskt betydelsefulla torget Alexanderplatz ligger det berömda tv-tornet Fernsehturm och alldeles i närheten även Berlins rådhus. Kan inte påstå att vi stannade här någon längre stund utan i ärlighetens namn rusade vi förbi sevärdigheterna för att söka värme någonstans. Vi hade missbedömt vädret totalt, skippat vinterkläderna och höll på att frysa öronen av oss i snålblåst, duggregn och fyra graders kyla.

 

Berlin-Alexanderplats-red

Berlin-Alexanderplatz-8
Världstidsklockan.
Berlin-Alexanderplatz-10
Buddy Bär (Kompisbjörn) är en samling av konstgjorda björnar som är uppställda runt om i Berlin. Vi såg flera olika varianter på olika platser i staden.
Berlin-Alexanderplatz-4-tvtornet
Fernsehturm, tv-tornet.
Berlin-Alexanderplatz-7
Vi fotograferar turister som fotograferar turister.

 

Inte långt från Alexanderplatz ligger Hackescher Markt. Kvarteren kring Hackesche Höfe har de senaste åren förvandlats till ett mycket trendigt område i Berlin med en rad märkesbutiker, teatrar, restauranger och gallerier. Hackescher Höfe är ett system av sammanhängande innergårdar och med praktfullt ornamenterade fasader. Här gömmer sig små designbutiker och trendiga restauranger.

Berlin-HackescherMarkt-station-0

Berlin-HackescherMarkt-station1.jpg

Berlin-HackescherMarkt-1

Berlin-HackescherMarkt-2
På en av innergårdarna i Hackescher Höfe.

Huset på Rosenthalerstraße nr 39 skiljer sig dock från övriga kvarteret. Husfasaderna i den lilla gränden har bevarat sin autentiska karaktär och är både en påminnelse om den tyska historian och och en levande plats för internationell kreativ subkultur. I gränden hittar man föreningen Schwarzenberg som driver butik och galleri, Anne Frank Zentrum och Museum Blindenwerkstadtt Otto Weidt.

Berlin-HackescherMarkt-streetart8Berlin-HackescherMarkt-streetart3Berlin-HackescherMarkt-streetart2Berlin-HackescherMarkt-streetart10Berlin-HackescherMarkt-streetart9Berlin-HackescherMarkt-streetart11-AnneFrankBerlin-HackescherMarkt-streetart5

Precis utanför hittade vi Café Cinema som visade sig vara ett jättemysigt litet café. Stelfrusna som vi var beställde vi Irish Coffe till de vuxna och varm choklad till barnen.

Berlin-HackescherMarkt-CafeCinema1
Café Cinema.

Berlin-HackescherMarkt-CafeCinema2Berlin-HackescherMarkt-CafeCinema3Berlin-HackescherMarkt-CafeCinema4

 

 

 

 

 

 

 


En reaktion på ”Alexanderplatz, Hackescher Markt och Museuminsel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s