Matguidning i Hanoi

En kul grej att testa i Hanoi är Free Walking tour. Det är studenter som guidar runt staden gratis, det de får i utbyte är att de får träna sin engelska. Vi lyckades, trots att de är väldigt populära och vi var ute väldigt sent, att få bokat en matguidning. Det fick bli en något modifierad vandring eftersom vi inte äter kött men det gick bra.

Vår guide Sindy hämtade upp oss på vårt hotell. Efter att vi bekantat oss lite med varandra började vi turen med en kort promenad bort till en liten gaturestaurang i Hanoi Old Quarter för att äta lite frukt. Minns inte vad rätten hette men det var frukt i tärningar blandad med lite jelly-bitar, uppsvällda frön i nån söt sås. Lite märkligt men ändå ganska gott.

hanoi-matguide2

Efter den ”förrätten” gick vi en bra bit till nästa ställe, minns inte vad området hette men det var söder om de franska kvarteren. Sindy ville att vi skulle få smaka på en särskild fisksoppa som kom från den by där hon var uppväxt. Den gick bara att få tag på i en enda gaturestaurang i Hanoi och den låg en bra bit bort från vårt hotell. Det var en väldigt trevlig promenad och vi pratade om lite allt möjligt men mest om skillnader mellan våra respektive hemländer.

hanoi-matguide4

Efter att ha frågat efter vägen ett par gånger hittade vi till slut fram till den pyttelilla restaurangen utan skylt och som låg i en liten gränd. Där fick vi smaka på fisksoppan som vi inte heller minns namnet på. Det var en buljong med nudlar, grönsaker och en fisk som smakade ungefär som makrill. Den var lagom stark och ganska god.

Efter gick vi till Sindys favorit glass-ställe som låg i de franska kvarteren, inne i en stor lagerbyggnad. Tim var mycket nöjd med det besöket.

hanoi-matguide3-familjeportratt
Vi framför Operan som vi passerade på vägen.

Avslutningsvis gick vi tillbaka mot de gamla kvarteren och tog en kaffe på ett väldigt litet café. Låter kanske märkligt men det var nog det som gjorde störst intryck på hela turen. Caféet låg i en extremt smal gränd, det fanns ingen skylt och efter att ha lotsats en trappa upp passerade vi ett äckligt utedass, en stor hög med tvätt och en massa bråte. Ytterligare en trappa upp och precis då vi började undra vart vi var på väg var vi framme vid ett helt underbart litet café. Interiören var väldigt gammal i gult och turkost, med svart-vit-rutig klinkersgolv, ganska ruffigt men väldigt charmigt. Det fanns inte så många bord men några pallar, de flesta upptagna av lokala hipsters. Kaffet var gott och det var kul att få en snabb glimt av ungdomslivet i stan. Om jag varit 20 och bosatt i Hanoi, då hade det nog varit här jag hade hängt.

Turen var helt gratis och det enda vi betalde för var maten. Vi gav dock Sindy lite dricks när vi skiljdes åt.

hanoi-matguide1


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s