Två sköna veckor på Phu Quoc

Vi hade läst och hört en del om Phu Quoc innan vi åkte dit och det var verkligen både ris och ros. En del av den negativa kritiken stämde men på det hela taget blev vi positivt överraskade. Stränderna var bättre än vad vi trodde och hela ön är inte riktigt så sönderexploaterad som vi hade hört. Det finns fortfarande guldkorn på Phu Quoc.

PhuQuoc2018-DuongDong3
Hamnen i Duong Dong.

PhuQuoc2018-DuongDong1

PhuQuoc2018-DuongDong8

Jag kan förstå de som känner att idyllen på Phu Quoc är ett minne blott, på flera ställen byggs det i rasande fart, stora resorts och olika nöjescenter. Allt fler länder har direktflyg till ön vilket ökar turistströmmarna. Vi mötte en del europeer men majoriteten av turisterna på Phu Quoc verkade vara från Ryssland. Det märktes inte minst på att en del butiker och restauranger hade skyltar och menyer på ryska. Phu Quoc har också en stor del inhemska turister, framför allt på helger och vid olika högtider.

PhuQuoc2018-DuongDong7PhuQuoc2018-cualap-strand-ryss

Byliv och strandhäng

Men det finns lugna trevliga ställen också och om man håller sig en bit ifrån de stora charterhotellen och de stora ryska hotellkomplexen. Det finns oaser kvar, i alla fall än så länge. Vi gillade lugnet i byn Cua Lap, att vakna av tupparna som gol och se solen gå ner från stranden, att gå långa promenader i närområdet och ta ett dopp i solnedgången.

PhuQuoc2018-OngLangBeach1

phuquoc2018-longbeach12

phuquoc2018-solnedgang

Det finns flera jättefina stränder på ön och tyvärr också några väldigt överbefolkade och nedskräpade. Vi gillade Ong Lang beach bäst, där cyklade vi varje dag genom byar och djungel till en lugn liten strandremsa där det knappt var några folk alls. Mest tog vi det väldigt lugnt, hängde en del på stranden, gick på långa promenader och åt en massa fantastisk mat.

PhuQuoc2018-OngLang5

PhuQuoc2018-OngLang2.jpg

PhuQuoc2018-OngLangBeach11

PhuQuoc2018-OngLang3
Sisten i…

Utflykter

Från båda ställen gjorde några småutflykter. Bland annat till huvudorten Duong Dong ett par gånger, till nattmarknaden och den stora morgonmarknaden. Vi besökte också Vinpearl Safari, öns zoo.

PhuQuoc2018-DuongDong5-morgonmarknad.jpg

PhuQuoc2018-zoo1.jpg

Den fantastiska maten

Något av det vi älskar i mest i Vietnam är maten! Det finns så mycket fantastisk mat och det är dessutom väldigt billigt. I alla fall om man håller sig ifrån den västerländska maten som oftast är både trist och dyr i Vietnam.

Vi var på många restauranger under våra två veckor på Phu Quoc och hela familjens absoluta favorit blev en liten enkel veganrestaurang i Duong Dong. Det var inga andra turister där vid våra besök, ingen i personalen kunde engelska men vilken mat, helt fantastisk! Och billigt också. Middag för oss tre kostade 33 kr inklusive flaskvatten.

PhuQuoc2018-DuongDong4-vegan.jpg
Vår favoritrestaurang på Phu Quoc.

Nedskräpning och icke-fungerande sophantering

En del av den negativa kritiken stämde faktiskt, det är ganska skräpigt på vissa ställen. Sophämtning och sortering fungerar inte som det borde, inte på andra håll i Vietnam heller. Den ökade mängden sopor hänger ju självklart också ihop med den ökade turismen på ön. Särskilt sorgligt var att se allt skräp som hamnade i vattendragen och såsmåningom åker ut till havs.

Vid flera tillfällen såg vi reklam liknande Håll Sverige Rent-kampanjerna på 80-talet, både på skyltar och på tv, och en del hotell och restauranger har börjat sortera. Vi får hoppas att myndigheterna börjar ta nedskräpningen på allvar och förbättrar sophanteringen framöver.

phuquoc2018-skrap1.jpg

TET – det vietnamesiska nyåret

Under vår vistelse på Phu Quoc inföll högtiden Tet, det vietnamesiska nyåret, som firades i flera dagar. Firandet sker mestadels hemma med familjen men många restauranger pyntar fint med de typiska dekorationerna. En sak att tänka på om man reser till Vietnma under Tet är att väldigt många restauranger stänger i flera dagar så just de dagarna är utbudet lite mindre. Vi hade dock inga problem att hitta ställen som var öppna.

Phuquoc2018-tet2
Tim fick en nyårspresent av familjen vi hyrde av.

Phuquoc2018-tet1

Ta sig runt på ön

Det är lätt att ta sig runt på ön. Om man inte vill hyra egen moppe/motorcykel så är det billigt att åka taxi, både med bil och MC. Har man små barn och vill att de ska sitta i bilstol eller med bälteskudde så får man ta med det själv, det är inget som finns, man får vara glad om det finns fungerande bälten (vilket inte alltid var fallet). Taxi kör på taxameter och det är inte dyrt. Exempel taxipriser (feb 2018):

 • Cua Lap-nattmarknaden i Duong Dong (3,8 km) tog ca 10 min och kostade ca 20 kr.
 • Flygplatsen-Cua Lap (7 km) tog ca 15 min och kostade 42 kronor.
 • Ong Lang beachDuong Dong (9 km) tog ca 20-30 min beroende på trafik och kostade 45-50 kronor.

phuquoc2018-trafik1.jpg

Alla inlägg från Phu Quoc

Mer bilder!

För den fotointresserade finns det fler bilder från Phu Quoc i Anders renodlade fotoblogg:

http://poly-cola.blogspot.com/search/label/Phu%20Quoc?m=0

 


2 reaktioner på ”Två sköna veckor på Phu Quoc

 1. Hej!
  Tack för en bra review av Phu Quoc.
  Jag åker med min sambo 23/1 och ska bo på Sol Beach House.

  Jag insåg att vi också åker över TET. Är det mycket märkbart att mycket är stängt? Vi är lite oroliga över det nämligen… såg att du skrev att ni fann restauranger som var öppna.

  Jonas

  Gilla

  1. Hej Jonas! Tack så mycket, kul att du gillar våra beskrivningar av Phu Quoc och kul att ni ska åka dit! Själva högtidsdagen så är det mesta stängt, ungefär som vår nyårsdag då allt är stängt. Men hotellens restauranger brukar vara öppna och även några till. Firandet pågår totalt i ca fem dagar (deras ”jullov”) och under de dagarna var kanske hälften av alla restauranger i området där vi bodde stängda och även en del av butikerna. Så om det är några särskilda restauranger ni absolut vill gå till så planera inte in dem just dagarna kring TET. Men det är inte så att ni inte kommer att hitta någonstans att äta eller kunna köpa dricka, de flesta strandrestaurangerna var öppna på dagarna ändå. Hoppas att ni får en fin semester på Phu Quoc!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s